Război total în gimnastica reșițeană! Antrenorul Robert Bălan, “lucrat” din interior!

publicitate in ziar Casa Auto Timisoara

Un nou scandal zguduie școala reșițeană de gimnastică. Antrenorul Robert Bălan s-a decis că e momentul să ia atitudine în privința ușurinței cu care Clubul Sportiv Școlar Reșița își cedează gimnaștii. Dar și a modului scandalos în care se realizează transferurile către alte cluburi.

Transferul sportivului Fabian Panacea de la Reșița la Bistrița a inflamat spiritele în cadrul secției de gimnastică a CSS-ului din municipiul de pe Bârzava. Mai precis condițiile în care s-a realizat acest transfer. Revenit zilele trecute din concediu, antrenorul Robert Bălan a avut parte de un adevărat șoc. A aflat cu stupoare că unul dintre sportivii săi nu mai este legitimat la CSS Reșița! Fără ştirea şi acceptul său. E ca și cum secția de gimnastică și-ar face rău cu bună știință. Antrenorul a decis să rupă tăcerea și să facă public această situație de netolerat. Robert Bălan spune că transferul s-a făcut prin metode mai puțin ortodoxe. Antrenorul reșițean aruncă săgeți și către colegul său Ioan Balinț, pe care îl suspectează de generarea stării tensionate, prin negocierile pe care le-ar fi avut cu antrenorii de la Bistrița, către clubul bistrițean, care racolează sportivi din țară, având atuul prezenței lotului național de juniori în orașul ardelean, dar și către conducerea CSS Reșița. În opinia lui Robert Bălan, s-a trecut și peste procedurile obișnuite de transfer, acesta făcându-se doar cu acordul directorului CSS Reșița, fără a trece prin Consiliul de Administrație, din care face parte și antrenorul de gimnastică.

“Zilele trecute, în secția de gimnastică s-au întâmplat unele evenimente foarte grave. Ținând cont că eu lucrez de 15 ani în această secție. Și am încercat pe cât posibil ca toți sportivii din Reșița să rămână în Reșița. Să fie transferați de la Clubul Sportiv Școlar la Clubul Sportiv Municipal și să reprezinte Reșița. Din păcate, când m-am întors din concediu, m-am trezit că unul dintre sportivii pe care îi antrenez de câțiva ani are dezlegare de la conducerea Clubului Sportiv Școlar, lucru care cel puțin pe mine m-a șocat, pentru că, regulamentar, trebuia să treacă printr-un Consiliu de Administrație, ceea ce nu s-a întâmplat. Pur și simplu, la cererea părinților, sportivul este transferat la Bistrița. E o nouă metodă, sportivii să fie transferați mai întâi la clubul din Bistrița și apoi să fie cooptați la lotul național aflat tot acolo. Din păcate, este un lucru care ne va afecta pe viitor, pentru că în această formă muncim inutil, ne trezim că peste un an-doi și acești mici campioni pe care-i avem din acest an vor fi fentați și vor fi transferați la alte cluburi și vom lupta contra propriilor sportivi la Campionatele Naționale”, a spus Robert Bălan.

“Am aflat că Ioan Balinț a negociat cu Bistrița”

Antrenorul reșițean a descoperit și cine a stat în spatele transferului lui Fabian Panacea. Chiar un coleg de club, antrenorul Ioan Balinț, între cei doi existând o perpetuă stare conflictuală. “Ineditul situației este că, dând niște telefoane la Bistrița, am aflat că unul din colegii mei, Ioan Balinț, a făcut negocierea cu antrenorii de la Bistrița, la Campionatul Național de seniori. Lucru care m-a șocat, pentru că ar fi normal ca antrenorii de aici sau directorii de aici să țină cu dinții de sportivii pe care-i avem. Și așa avem o mână de sportivi care ne mai reprezintă și îi dăm fără să aibă măcar acordul verbal al antrenorului. Eu nu am aflat decât luni, când m-am întors din concediu și m-am trezit că sportivul Fabian Panacea este deja transferat. Mi s-a replicat că aveam telefonul închis când am fost sunat să mi se spună că sportivul respectiv vrea să se transfere la Bistrița. În urmă cu trei ani, am avut aceeași situație ca un sportiv originar din Arad, pregătit de mine la Reșița, să fie transferat la Bistrița cu acordul părinților, iar după o lună de stat acolo a ajuns în lotul național”, a mai spus antrenorul de gimnastică Robert Bălan.

Acesta a mai precizat că va face demersurile necesare și la Federația Română de Gimnastică, pentru a trage un serios semnal de alarmă, deși nu știe ce șanse va avea ca mesajul său să fie băgat în seamă. “O să fac câteva demersuri și către Federația Română de Gimnastică, dar din păcate regulamentul FRG are o mică chichiță, de care se leagă clubul din Bistrița. Și anume, dacă părintele își schimbă domiciliul în alt oraș, nu mai are nevoie de acordul scris al clubului mamă pentru transferul sportivului. Dar, din păcate la noi n-a fost cazul, pentru că i s-a dat dezlegare fără nicio problemă. La ora asta, copilul este deja legitimat la Bistrița.

“Fabian Panacea este un caz social”
Directorul CSS Reșița, Marius Creţeanu, consideră că decizia a fost una corectă, având în vedere situaţia familială specială a tânărului gimnast. “Am primit o sesizare de la mama copilului, o cerere, de fapt. Situaţia familiei este una dificilă, doamna este în divorţ, copilul este stresat, deci, după părerea mea este un caz mai mult social. Doamna mi-a spus că va pleca şi ea probabil la Bistriţa. Eu am încercat să-l sun pe domnul Bălan, care era în concediu, pentru a-l anunţa. Apoi m-au sunat cei de la Bistriţa pentru transfer, aveau nevoie de acte pentru a înscrie copilul la şcoală în Bistriţa. Din acest motiv, totul a mers mai repede ca de obicei”, a precizat la rândul său directorul Marius Creţeanu.

“Transferul este legal, eu n-am niciun amestec ”
Contactat de Express de Banat, antrenorul Ioan Balinț, menționat de antrenorul Robert Bălan ca fiind “vinovat” de transferul lui Fabian Panacea, a spus tare și răspicat că nu e implicat absolut deloc în asemenea practici. Mai mult decât atât, afirmă despre sportiv că șansele sale de a progresa ar fi foarte reduse.

“Din punctul meu de vedere, ca antrenor, acest copil nu are niciun rezultat, posibilitatea lui de progres este extrem de redusă. Am avut solicitări chiar de la părinții acestui sportiv, Fabian Panacea, de a-l pregăti la grupa mea. Dar am refuzat din următorul motiv: eu nu preiau sportivi care sunt cu un grad de pregătire mediocru și care nu au perspectivă de a fi promovați la echipa națională. Eu îmi fac lucrurile de 40 de ani singur. Nu vreau să creez animozități în cadrul Clubului Sportiv Școlar Reșița. Eu m-am dedicat și mi-am sacrificat viața personală pentru performanță și am renunțat la foarte multe oportunități, ducând acest crez și această activitate la modul cel mai profesionist. Legat de situația lui Fabian Panacea, nu sunt implicat în transferul său. Transferul este făcut absolut legal, iar părintele este suveran. Din punct de vedere ca și părinte, ca și om, de pe margine, dacă aș avea un copil, aș fi îndreptățit să fac tot efortul ca băiatul meu să meargă în locul unde își poate continua activitatea de performanță. Nu vreau să intru în detalii, dar este evident că acești copii sunt depășiți și nu au cum să facă obiectul unei selecții la echipa națională. Dar, îl înțeleg pe domnul Robi (Robert Bălan – n.r.), că el nu poate să facă față la atâția. Că el își îndreaptă activitatea de performanță cu acei șase copiluți, patru am și eu, el are șase, și îl înțeleg și îl aprob. Dar să nu facem caz de dreptul legitim al unui copil de a progresa. Iar pe mine să nu mă incrimineze nimeni, pentru că eu toată viața mea am fost corect față de performanța în sine. Aprob gestul părintelui care dorește binele copilului”, a precizat Ioan Balinț.

Asemenea situații pot apărea în orice moment la Reșița. Desigur, orice antrenor se bucură când sportivii săi sunt curtați de alte cluburi, un transfer poate fi un motiv de bucurie. E mai trist atunci când se întâmplă astfel de lucruri, cum sunt cele din aceste zile, care au pus pe jar gimnastica reșițeană. Cert este că într-un asemenea climat tensionat nu se poate face performanță.