Comuna Nițchidorf din județul Timiș, aflată în carantină de aproape o săptămână, a ajuns să aibă rata de infectare de 15,20 la mia de locuitori, potrivit celei mai recente informări oficiale. Primarul localității este de părere că restricțiile suplimentare nu vor rezolva problema. Pe de altă parte, localitatea Șag este singura dintre cele patru aflate în carantină, în care rata a scăzut sensibil în ultimele 6 zile.
În urmă cu 6 zile, când Nițchidorf (alături de Șag, Șandra și Dumbrăvița) a intrat în carantină, rata de infectare era de 10,94 la mia de locuitori. Luni dimineață, potrivit primarului comunei, 19 persoane erau confirmate pozitive pe raza localității, la un total de 1.645 de locuitori.
„În luna decembrie am avut o persoană care a decedat din cauza virusului, iar cetățenii comunei s-au panicat și de atunci la cel mai mic simptom de răceală, gripă sezonieră, oamenii au mers la doctorul de familie și au cerut să se testeze. Unii au primit rezultat pozitiv, altora le-a venit testul negativ. Fiind o comunitate mică, acele 20 de persoane cărora le-a venit rezultatul pozitiv au urcat rata în așa fel încât cred că suntem comuna cu cea mai mare rată din județ. În cursul săptămânii, 12 persoane ies din izolare.”, a declarat primarul Dănuț Drăghici.
Măsurile restrictive suplimentare nu vor face ca rata să scadă, este de părere primarul, care spune și că oamenii din comunitate respectă regulile pentru prevenirea răspândirii noului virus.
„Oamenii au înțeles că trebuie să poarte masca, să fie precauți în ce înseamnă dezinfectarea pe mâini când intră sau ies din magazin. Carantinarea e o măsură luată de mai marii țării noastre cu putere de decizie, o măsură pe care ei au considerat că e benefică pentru comunele și comunitățile din țară. Din punctul meu de vedere e o risipă de resurse. Se mobilizează destul de mulți jandarmi și polițiști care stau 24 de ore din 24 să păzească oamenii. Iar oamenii trebuie să iasă din comună ca să își poată câștiga existența.”, a explicat Drăghici.
Unii dintre ei lucrează în afara localității carantinate, dar nu au identificat exact locul în care s-au infectat.
„Nimeni nu știe unde s-au infectat. Chiar nu știu. Oamenii de multe ori sunt surprinși. Vă dau un exemplu, o bătrână în comună care este declarată pozitivă, ea în afară de magazin să își cumpere pâine și alimentele pentru traiul de zi cu zi chiar nu a ieșit niciunde. Nu avem de cine să ne ferim sau de ce să ne ferim, virusul putem să îl luăm de oriunde și oricând.”, a concluzionat primarul de Nițchidorf.
A crescut rata de infectate, de la momentul intrării în carantină și în Șandra, de la 7,66 la 8,62 la mia de locuitori, dar și la Dumbrăvița – de la 7,69 la 8,66 la mia de locuitori. Primăria Dumbrăvița cere în instanță anularea carantinei, o cerere de chemare în judecată a Ministerului de Interne – DSU fiind înregistrată la Curtea de Apel Timișoara în 18 februarie.
Șagul cere Prefecturii Timiș reanalizarea carantinei în localitate
Localitatea Șag a intrat și ea în carantină în 17 februarie cu o rată de 10,87 la mia de locuitori. Luni, rata a scăzut la 7,83 la mia de locuitori. În context, primarul comunei cere autorităților județene să scoată localitatea de sub restricții. Luni erau peste 30 de confirmați cu Covid-19 la o populație de 4.600 de locuitori.
„Vă rugăm să reanalizați măsurile de carantinare impuse. (…) Un număr important de cetățeni a ieșit de sub incidența deciziilor de carantinare/izolare emise de DSP Timiș. Totodată, vă comunicăm că din situațiile comunicate de CJCCI Timiș, în data de 21.02.2021 numărul persoanelor infectate este în continuă scădere.”, se arată în hârtia semnată de primarul Flavius Roșu și depusă la Prefectura Timiș.
Potrivit subprefectului de Timiș Mircea Băcală, o reanalizare a carantinei instituită într-o localitate se poate face, potrivit legii, abia după 14 zile de la instituirea restricțiilor.
Rata de infectare comunicată luni, în Timiș, de autorități este de 4,03 la mia de locuitori. În Timișoara a ajuns la 5,41. Au rată de infectare peste 6 la mia de locuitori și următoarele localități: Sânnicolau Mare – 6,05, Bucovăț –6,53, Dudeștii Vechi- 6,63, Giarmata-7,03, Giroc – 6,79, Moșnița Nouă-6,73 și Pădureni-6,72.