Rata de vaccinare antigripală, în scădere față de sezonul trecut

Rata de vaccinare antigripală a scăzut față de anii precedenți pe fondul vaccinării anti-COVID-19 și a purtării măștii. Medicii atrag atenția că gripa poate produce complicații serioase în cazul pacienților cu comorbidități.

De asemenea, la risc se află și femeile însărcinate, personalul medical, dar și copiii care au între 6 și 59 de luni.

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România atrage atenția asupra scăderii numărului de vaccinări antigripale din acest sezon și a pericolului de complicații provocate de gripă în cazul pacienților cronici.

„Considerăm că pacienții cronici au nevoie de protecție și împotriva gripei în acest context pandemic, iar scăderea ratei de vaccinare antigripală nu este o veste bună. Pacienții cronici sunt cei mai expuși la complicații din cauza bolilor infecțioase și au nevoie de protecție”, a declarat Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.

1000x100 casa brutarului
expres banat 1000x100 (2)

Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Sănătate Publică, în prima parte a lunii decembrie, la nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute a fost de 45.699, cu 31.7% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeași perioadă a sezonului precedent.

Până la jumătatea lunii decembrie a anului 2020 s-au vaccinat peste 1.2 milioane de persoane la risc, iar în aceeași perioadă a anului 2021 numărul persoanelor vaccinate a fost de doar 886.000.