Primăria Lugoj a anunțat că a decis să renunțe la proiectul prin care propunea folosirea unor șoimi pentru a îndepărta stolurile de ciori din parcurile lugojene. Hotărârea a fost luată după ce în spațiul public au fost emise mai multe critici la soluția înaintată de administrația locală. Nici proprietarul șoimilor, cu care s-a luat legătura, nu a mai vrut să participe la proiect.
„Am anulat folosirea șoimilor pentru a îndepărta ciorile de pe raza orașului, conformându-ne astfel criticilor care ne-au avertizat că am folosi o metodă ilegală. Din păcate, altă soluție mai bună nu există. Păsările sunt protejate de lege și nu pot fi eliminate. Metodele folosite în anii trecuți cu ultrasunete sau toaletări de copaci, după cum s-a văzut, nu au avut rezultate. Nu are rost să mai cheltuim bani pe ceva ce nu funcționează. Datorită indicațiilor prețioase prezentate în spațiul public de domnul chirurg Erwin Floroni, care știe mai bine cum trebuie făcut, crescătorul cu care am stabilit o colaborare ne-a anunțat că nu mai vrea să participe, pentru că nu vrea să aibă probleme cu cei care sunt împotrivă sau mai rău să se ajungă la instanță”, a explicat Claudiu Buciu, primarul Lugojului.
Edilul-șef al orașului a precizat că administrația pe care o conduce nu a identificat o altă soluție care să ne scape de păsările care s-au înmulțit în număr foarte mare în ultimii anii și care produc un disconfort mai ales prin mizeria pe care o lasă și prin poluarea aerului în zonele de cuibărit, dar și prin zgomotul deranjant, în special dimineața și seara. Deși, ciorile sunt o problemă în mai toate orașele, legislația românească nu oferă o reglementare eficientă a controlului numărului acestor păsări. În unele țări, șoimii sunt principalele mijloace de ținere la distanță a ciorilor de zona aeroporturilor, a silozurilor agricole și a depozitelor de furaje și cereale.