Radu Paraschivescu, Ana Blandiana și Florin Piersic jr. pe scena Teatrului Național Timișoara

Managerul Teatrului Național, Ada Hausvater a deschis ediția 2019 a FEST-FDR duminică, 3 noiembrie, punând accent pe rolul fundamental al teatrului în societate, dar și pe importanța asumării de către Teatrul Național a unei responsabilități majore în vederea dezvoltării comunității. Ediția de anul acesta aduce un amalgam de emoții în cadrul spectacolelor desfășurate pe parcursul celor 4 zile.

Rezumatul primelor două zile ale FEST-FDR2019 se bazează pe întâlnirea cu marele regizor Árpád Schilling prin intermediul incitantului spectacol „Pansion Eden” al teatrului croat ZKM și premiera spectacolului Teatrului Național din Timișoara „Sunt o babă comunistă”, întâlnirea cu underground-ul în concertul „Pe unde umblă copilu’ ăsta?„ și încă două spectacole greu de uitat – „Ilegitim” de Adrian Sitaru și Alina Grigore și „Despre tandrețe” de Matei Vișniec, în regia lui Felix Alexa.

Spectacolul „50 de secunde” de Daniel Oltean, în regia lui Eugen Gyemant, o producție a Teatrului Național București se va desfășura marți, 5 noiembrie, de la ora 18.00, în Sala Mare a Teatrului Național . Spectacolul 50 de secunde este un thriller palpitant în care este surprinsă complexitatea labirintului minții umane, singurătatea, sprijinul căutat în ceilalți în momente de cumpănă și empatie.

Tot marți, de la ora 20.00, la Sala 2, Teatrul Național Cluj ne încântă cu „Povești de dragoste la prima vedere” după Gabriel Liiceanu, Adriana Bittel, Ioana Pârvulescu, Radu Paraschivescu, Ana Blandiana, o suită de istorii de și despre iubire concepute cu măiestrie de cei cinci mari scriitori români și puse în scenă cu nostalgie și umor de artiștii de la Naționalul clujean, în regia lui Tudor Lucanu.

Ziua de 5 noiembrie ia sfârșit cu povestea de viață palpitantă a unei violoniste căreia destinul i-a pregătit cu totul altceva decât se aștepta ea. Piesa este pusă în scenă de la ora 21.00 la Studio „Uțu Strugari”. Spectacolul „Această Sonia” este interpretat de Letițiea Vlădescu, pe un text de Lia Bugnar care totodată semnează și regia acestuia.

Cea de-a patra zi a festivalului începe în hohote de râs: „Taximetriști” de Bogdan Theodor Olteanu și Adrian Nicolae, un spectacol produs de Teatrul Apollo 111 din București, înghesuie pe bancheta din spate a unui taxi o lume întreagă. Cursa este programată pentru ziua de miercuri, 6 noiembrie, de la ora 18.00, cu destinația -Sala Mare a Teatrului Național.

Spectacolul „Legături primejdioase” de Christopher Hampton, după romanul cu același nume de Choderlos de Laclos, în regia lui Cristi Juncu îl readuce într-un rol redutabil pe Florin Piersic jr., în această poveste celebră despre manipularea emoțiilor și despre politica sentimentelor. Spectacolul este programat tot miercuri, 6 noiembrie, de la ora 20.00, la Sala 2.

Biletele pentru spectacolele FEST-FDR se pot achiziționa de la Agențiile Teatrului Național: Agenția „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2 și Agenția „Sala 2”, în Parcul Civic. Orar: zilnic, orele 11 – 19, dar și online, pe www.tntimisoara.com.