Racordare inteligentă a comunelor la sistemul de alimentare cu gaze naturale. Pasul făcut de CJ Timiș

dobra nica

Consiliul Județean Timiș vrea să obțină fonduri din „Anghel Saligny” pentru implementarea unui proiect astfel încât mai multe comune din vestul județului să poată să se racordeze la sistemul de alimentare cu gaze naturale. Aleșii județeni au aprobat solicitarea Executivului și s-au declarat în favoarea elaborării unui deviz general de investiții. 

De acest proiect, dacă s-ar obține finanțare, ar putea beneficia următoarele comune: Boldur, Nițchidorf, Darova, Pădureni, Racovița, Sacoșu Turcesc, Tormac, Victor Vlad Delamarina, Știuca și Găvojdia. Belințul ar putea, de asemenea, să beneficieze de extinderea rețelei de distribuţie a gazelor.

„Mai întâi să câștigăm finanțarea. Sumele alocate la nivel național sunt de 7,5 miliarde de lei plus încă 5 miliarde de lei pentru proiectele care nu au fost eligibile și nu au primit finanțare pe POIM. Acest proiect se încadrează în prima categorie de proiecte. Făcând un calcul sumar, la nivelul fiecărui județ ar veni 180 de milioane de lei, dacă ar fi să se împartă egal. Acest proiect are o valoare de 160 de milioane de lei, deci s-ar încadra în această marjă. Vedem câte din proiecte vor fi depuse pe Anghel Saligny și apoi vedem câte vor fi eligibile ca să putem să tragem o concluzie, să vedem cum ne facem strategia de sprijinire a acestor inițiative locale.”, a declarat Alin Nica, președintele CJ Timiș.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Consilierul județean PSD Călin Dobra a atras atenția că nu toate administrațiile locale vizate de proiect ar putea să participe cu cofinanțare.

„Cu aproximativ 4 ani în urmă am pornit cele 5 asociații de dezvoltare intercomunitare privind distribuția gazelor naturale, proiecte importante pentru că acopereau aproape 70 de localități de pe raza județului. Acum s-a aprobat pentru asociație acest obiectiv de investiții, dar amendamentul era, sper să lucrăm în continuare la acest aspect, CJT să vină și cu susținere financiară pentru că la ADI-ul de centru, din bugetul local, cofinanțarea este de 11,5 milioane lei, ceea ce autoritățile locale nu au capacitatea să susțină. E important să fie consiliul județean partener activ financiar în susținerea acestor proiecte.”, a spus Călin Dobra.

publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/