Primăria vrea să aducă în Timișoara 25 de troleibuze noi, cu baterii. Doar banii lipsesc

autobuz troleibuz

Consilierii locali au aprobat un proiect prin care și-au dat acordul ca municipalitatea să cumpere 25 de noi troleibuze. Primăria Timișoara vrea să aplice la PNRR pentru o parte din banii necesari achiziției. Noile autovehicule vor fi folosite mai ales în cartierele în care nu sunt suficiente linii de transport, dar și în zona metropolitană – Dumbrăvița și Ghiroda. 

Dintre troleibuzele cu baterii pe care Primăria Timișoara vrea să le cumpere, o parte vor fi folosite în zona metropolitană, a anunțat primarul Dominic Fritz.

„Pentru asta aplicăm la PNRR pentru a primi 12,5 milioane de euro, suma maximă pe care o putem cere. O parte a acestor troleibuze, echipate cu baterii, va putea fi folosită și pe trasee noi, unde nu există fire de alimentare mai ales în cartierele în care nu avem suficiente linii de transport public. Dar și în transportul metropolitan, în urma asocierii cu comunele Dumbrăvița și Ghiroda. Transportul public nepoluant și eficient este șansa ca Timișoara să devină respirabilă și să reducem numărul de mașini de pe străzile orașului.”, a spus primarul Dominic Fritz.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

Noile troleibuze, cu sisteme de baterii sau cu emisii zero de gaze de eșapament vor fi independente parțial de linia aeriană, ceea ce înseamnă o mai mare eficiență economică și un pas înspre un transport public durabil.

În privința finanțării, potrivit ghidului, proiectele se vor depune la faza de notă de fundamentare, se arată în documentele care însoțesc proiectul adoptat de consilierii locali. Valoarea maximă eligibilă pentru achiziția unui astfel de troleibuz este de 510.200 euro/bucata, fără TVA.

banner 970 x 250