Puțin peste 3% din bugetul Caransebeșului se alocă investițiilor

Directorul economic al Primăriei Caransebeș, Horia Irimia, face o analiză a bugetului pentru acest an, la solicitarea noastră, însă precizează de la început că este greu să facă o astfel de evaluare, pentru că s-a modificat structural bugetul pe 2018.

O mare parte a bugetului de anul trecut era legată de bugetul unităților de învățământ, care acum nu mai trece prin bugetul local. Salariile profesorilor sunt virate direct de Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin. De asemenea, s-a pierdut la buget și pentru că Guvernul a anulat cele 102 taxe, spune Horia Irimia.

Directorul economic ne menționează cum afectează toate acestea bugetul pentru anul în curs:

„O parte din veniturile proprii provin din impozitele pe salarii ale fiecăruia dintre noi care lucrăm în Caransebeș. Și pentru că s-a modificat cota de impozit pe venit de la 16% la 10%, de acolo diferența se pierde. Aceste sume sunt luate din legea bugetului, estimările Ministerului de Finanțe sunt 10.310.000 lei, ori noi anul trecut, pe 2017, din impozitul pe salarii am încasat 14.000.000 de lei. În concluzie, diferența de 4.000.000 de lei se pierde din bugetul local. Salariile au crescut prin mai multe reglementări, o primă mărire a fost în urmă cu un an când au crescut cu 15%, o altă mărire a fost cu aplicarea Legii 153 – Legea Salarizării Unice, aprobată anul trecut în iulie. Dar să știți, comparativ cu alte municipii și chiar orașe, noi nu avem niște salarii exagerate, numai că s-au repoziționat atunci. Se duce această modificare prin mărirea salariului minim pe economie de la 1.450 de lei la 1.900 și fiind niște coeficienți, automat au crescut salariile. S-a ajuns ca pe Primărie și terțiarii noștri, Bibliotecă, Poliție Locală, SPIR și SPAS să fie undeva la 14 milioane de lei, adică între 70% și 75% fond de salarii din bugetul local pentru 2018. Mai sunt și celelalte cheltuieli de funcționare pentru că trebuie plătit iluminatul public, măturatul stradal, toate aceste activități curente au fost trecute în buget la nivelul anului trecut, astfel că pentru investiții s-a rămas cu suma de 1.200.000 de lei, bani care ajung pentru continuarea proiectelor începute anul trecut. Aici intră finalizarea celor două terenuri sintetice de sport și actualizarea Planului Urbanistic General la care se lucrează intens”, ne-a menționat Horia Irimia.

Acesta adaugă la pierderi din buget și impozitele din venituri și transferuri pentru  proprietățile imobiliare:

„La acest capitol suma care intră acum în buget este foarte mică, din cauza Revoluției Fiscale cu cele 102 taxe anulate. Astfel s-au anulat taxele pe tranzacțiile sub 100.000 de euro, ori eu nu cred că în Caransebeș sunt foarte multe tranzacții peste 100.000 de euro, pentru că cine vindea un apartament, o casă, nu tot ce lăsa la notar rămânea la notar, ci o mare parte revenea bugetului local. Noi am pierdut încă din 2017 banii care reveneau din aceste taxe, în jur de 500.000 de lei”, precizează Horia Irimia.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/