Apele termale din staţiunea Băile Herculane sunt exploatate la cel mult 14% din potenţial, a declarat, în şedinţa Colegiului Prefectural Caraş-Severin, Viorel Stoica, de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale.
„Peste doi ani se finalizează licenţa deţinută în prezent de SC Hercules SA, care se află în insolvenţă, şi vom vedea atunci ce măsuri vor fi luate de conducerea agenţiei şi de către Guvern. Din punctul meu de vedere, soluţia ar fi un parteneriat între Consiliul Judeţean Caraş-Severin, Primăria Băile Herculane, care are parte din teren, şi o serie de agenţi economici interesaţi în exploatarea apelor termominerale din zonă”, a afirmat Viorel Stoica.
Din cauza faptului că gradul de valorificare a apelor termale este relativ mic, apa respectivă se pierde, pentru că se varsă în râu. O posibilă rezolvare ar fi accesarea unor fonduri europene, a susţinut reprezentantul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.
„Primăria Băile Herculane ar putea să acceseze fonduri europene în acest sens, pe transfer de căldură, pentru locuitorii oraşului. Desigur, apare o problemă, având în vedere că apa e sulfuroasă. Gradul de sulf este destul de ridicat, iar tot ceea ce înseamnă parte de instalaţii ar putea fi atacată. Acest lucru înseamnă că este nevoie de instalaţii speciale”, spune reprezentantul Compartimentului pentru Inspecţie Teritorială Caransebeş.
Grupul Bacolux a inaugurat recent un nou izvor termal chiar în Parcul Vicol din stațiune, apa fiind folosită pentru SPA-ul resorturilor Afrodita și Diana, cele mai căutate din stațiune. Izvorul termal are un debit de 10 l/s, dar doar 5 l/s este folosit până la acestul oră, pentru restul capacității de apă termală Bacolux declarând că are deschiderea să dea apă termală și altor operatori de turism din stațiune.