Birou ADR Vest la Reşiţa! Sorin Maxim: „Sunt foarte multe atribuţii pe care Guvernul nu le exercită suficient de detaliat în teritoriu“

Sorin Maxim, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest, prezent în redacția Express de Banat, a explicat rolul uneia dintre cele mai căutate instituții atunci când vine vorba de finanțări europene în vestul țării, având convingerea că nu poți lucra bine cu o instituție despre care nu știi ce rol sau statut are.

„Este o agenţie puţin mai aparte decât ceea ce cu toţii cunoaştem şi suntem obişnuiţi în cotidian, în sensul că noi nu suntem administraţie publică, noi nu suntem subordonaţi Guvernului, în ciuda aparenţei, şi avem o activitate destul de complexă din punct de vedere al atribuţiilor legale pe care le-am primit în 1998, în sensul că, în principal, ne ocupăm de gestionarea fondurilor europene”, explică Sorin Maxim. „Pe lângă aceasta, facem şi planificarea regională, ceea ce cred că este un instrument foarte important, dar din păcate, încă nu se ţine cont. Cred că este esenţial să planifici bine şi după să te apuci să lucrezi, decât să lucrezi şi după să îţi dai seama că ai uitat nişte lucruri pe drum. În al treilea rând, ne ocupăm de ce înseamnă zona de susţinere a dezvoltării economice, atât în zona de investiţii străine, sunt multe investiţii de acest fel pe care noi le-am localizat în regiune, în toate cele 4 judeţe”.

Directorul aduce și o veste bună pentru întreprinzătorii din Caraș-Severin, anunțând înființarea unui birou local la Reșița. „Începând cu acest an, ne dezvoltăm câte un birou în fiecare judeţ, chiar şi în Reşiţa vom avea un birou care se va ocupa de promovarea investiţiilor străine şi a IMM-urilor din judeţ. Pentru că avem nişte instrumente finanţate de Comisia Europeană pe care vrem să le aducem mai aproape, în sensul nu că nu le-am făcut până acum, doar că deja este un volum de activitate care presupune a aduce mai multe resurse în această zonă. Şi, bineînțeles, ne ocupăm de promovarea regiunii pe plan naţional şi internaţional”, explică Sorin Maxim.

Un alt domeniu în care Comisia Europeană se implică extreme de activ, inclusiv prin ADR, este inovarea. „Avem o serie de proiecte de cooperare în zona de inovare, la fel ca şi orice document de planificare. Politica de inovare este în atribuţia noastră şi cred că toate aceste atribuţii pe care le-am primit în 1998 întregesc activitatea noastră. Într-adevăr, dacă este să  o iau aşa, ca o analiză, cred că deja era cazul ca, de câţiva ani de zile, să facem un următor pas vizavi de atribuţiile pe care le avem. Eu cred că sunt foarte multe atribuţii pe care Guvernul nu le exercită suficient de detaliat în teritoriu şi am putea noi, fără niciun fel de problemă, să le rezolvăm în zona de dezvoltare economic şi să le implementăm”, a mai spus Sorin Maxim.

Interviul acordat în redacţia Express de Banat de către Sorin Maxim, directorul general al ADR Vest, îl puteţi urmări integral aici:

Interviu Express , Sorin Maxim – ADR VEST

Sorin Maxim, directorul ADR Vest, omul care aduce banii de la Uniunea Europeană vorbește despre posibilitățile de finanțare, planificare și cât de interesați sunt primarii de banii europeni.

Gepostet von Express de Banat am Montag, 19. März 2018