Polițiștii lugojeni se confruntă periodic cu diverse fapte grave petrecute în aria lor de competență, nu de puține ori cei puși pe scandal fiind ciobanii.
Unul dintre acestea a avut loc la sfârșitul lunii martie, când o ceartă izbucnită între doi ciobani pe un câmp între localitățile Belinț și Babșa s-a soldat cu înjunghierea gravă a unuia dintre bărbați. Adus în stare gravă la Spitalul din Lugoj, medicii au descoperit pe trupul victimei nu mai puțin de șase lovituri de cuțit.
După două săptămâni, un caz similar a fost înregistrat la Pietroasa Mare. Un bărbat a fost băgat în comă de doi localnici, tată și fiu, în urma unui conflict izbucnit pe seama unor terenuri de pășunat, revendicate de ambele părți. Cei doi ciobani și-au atacat victima cu toporul și o furcă, aceasta fiind lovită în cap și împunsă în zona toracică, apoi a fost abandonată într-o baltă de sânge.
În ambele cazuri, polițiștii au deschis dosare penale, urmând să stabilească cu exactitate împrejurările care au dus la comiterea faptelor.
O primă măsură pentru prevenirea și combaterea acestor cazuri grave a fost luată de oamenii legii, care au convocat la discuții aproximativ 100 de crescători de animale din zonă. „Împreună pentru o comunitate mai sigură!” se numește noua campanie de prevenire a criminalității în mediul rural, pe care o derulează Poliția Română, în perioada aprilie – iunie 2019.
„La sediul Poliției Municipiului Lugoj, a avut loc o întâlnire informală în scopul prevenirii faptelor cu violență, la care au participat aproape 100 de crescători de animale, atât din Lugoj, cât și de pe raza celor trei secții rurale de poliție, arondate. Discuțiile au fost axate pe evitarea provocărilor venite de la persoane aflate în stare de ebrietate, violența de orice fel, chiar și verbală, precum și colaborarea cu polițiștii în identificarea și verificarea boitarilor angajați sezonier”, a informat agent principal Alexandra Petrovici, purtător de cuvânt al IPJ Timiș.
Acțiunile preventive vor continua în următoarea perioadă, cu informarea cetățenilor din mediul rural cu privire la măsurile de protecție pe care fiecare persoană trebuie să le cunoască și să le adopte pentru a-și spori siguranța proprie, a familiei sale și, nu în ultimul rând, a comunității în care trăiește.