Purtarea măştii de protecţie, dată uitării odată cu relaxarea măsurilor. Cum pot fi traşi la răspundere românii?

Inconștiență, lipsă de responsabilitate sau, pur și simplu, ignoranță reprezintă doar câteva ipoteze pe care cetățenii onești le emit vizavi de purtarea echipamentelor de protecție în contextul în care trecerea de la starea de urgență la starea de alertă nu se traduce prin dispariția în totalitate a virusului care a decimat, în doar câteva luni, atât sistemul sanitar, cât și pe cel economic pe întreg mapamondul.

Relaxarea măsurilor impuse de autorități cu ocazia decretării stării de alertă pe teritoriul României pare să fi fost înțeleasă greșit de către tot mai mulți cetățeni, aceștia considerând că măsurile de prevenție sanitară nu-și mai au rostul. De la sfârșitul săptămânii trecute, oamenii au fost surprinși în diferite spații închise ignorând purtarea măștii de protecție, deși aceasta reprezintă în continuare o măsură obligatorie și necesară pentru prevenirea și răspândirea COVID-19.

Referitor la acest aspect, dar mai ales la modalitățile în care pot fi trași la răspundere românii, primarul orașului de la malul Dunării, Adrian Torma, a explicat:

„În mod normal, oamenii pot fi trași la răspundere pentru nepurtarea măștii de protecție, însă e nevoie de mulți polițiști care să fie prezenți în fiecare locație. E destul de greu. Cred că cel mai bun control îl reprezintă conștiința, asta dacă am înțelege că anumite reguli trebuie respectate. De asemenea, trebuie să recunoaștem că a purta mască este o chestiune nouă în viața noastră și va trece ceva timp până ne vom obișnui să o folosim în locurile în care ea trebuie folosită”.

Deși purtarea măștii de protecție reprezintă o noutate pentru români, edilul-șef din Moldova Nouă îi dă ca exemplu pe turiștii străini care, în urmă cu câțiva ani, au recurs la această variantă tocmai pentru a se proteja, chiar dacă la vremea respectivă nu se știa absolut nimic de actualul inamic invizibil, lucru care demonstrează că spiritul civic al străinilor, preocuparea pentru sănătatea proprie şi pentru sănătatea celor din jur reprezintă câteva aspecte deja împământenite:

„De multe ori, poate, în anii trecuți, ne miram de turiștii chinezi sau japonezi pe care îi vedeam purtând măști în țară sau unde ne întâlneam cu ei, în diferite stațiuni. Cred că dacă ei au putut, trebuie să putem și noi. Ar trebui să le purtăm indiferent de prezența sau nu a unui virus. În primul rând, pentru protecția noastră, dar și pentru protecția celor cu care interacționăm în caz că vom avea sau nu orice tip de virus, asta pentru a ține în frâu o eventuală răspândire a acestuia”.

Sursa foto principal: ziare.com.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/