Punte peste timp în aceeași sală a Primăriei Caransebeș. 100 de ani de istorie, 100 de ani de la Marea Unire

casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Oameni de cultură și reprezentanți de instituții din județul Caraș-Severin, dar și din țară au luat parte ieri, 7 noiembrie, la un eveniment desfășurat la Primăria Municipiului Caransebeș cu ocazia sărbătoririi a 100 de ani de la semnarea rezoluției prin care caransebeșenii s-au alăturat Marii Uniri de la Alba Iulia.

Acțiunea s-a dorit o marcare a momentului înființării Consiliului Național Român de la Caransebeș în sala 1 Decembrie 1918 a Primăriei Caransebeș, în urmă cu 100 de ani, și a stabilirii comitetului de români care au reprezentat Caransebeșul la Marea Unire, în frunte cu Andrei Ghidiu și doctor Cornel Corneanu. Rezoluția de acum 100 de ani de la 7 noiembrie a fost citită de secretarul eparhial părintele Casian Rușeț și vorbește despre soarta națiunii române și despre înființarea Gărzii Naționale în scopul asigurării siguranței publice.

În cadru festiv, directorul Casei de Cultură George Suru, Ioan Cojocariu, alături de parte din personalitățile marcante aflate în sală, a dezvelit 3 tablouri monumentale ce îi prezintă pe o pânză de 4 m.p. pe Ferdinand și Maria, episcopul de la acea vreme al Caransebeșului Miron Cristea, patriarhul României de mai târziu, și pe dr. Cornel Corneanu, secretarul Episcopiei de la 1918, ctitori ai Unirii. Cu această ocazie a fost prezentat steagul istoric care a aparținut Reuniunii de Cântări și Muzică confecționat la 1886 sub regim austro-ungar și care a fost găsit în momentul lucrărilor de renovare a Casei de Cultură:

„Un miracol, așa cum un miracol în sine a fost și Marea Unire. Steagul a fost zidit între două coșuri de fum în podul Casei de Cultură. Acest steag spune multe, el era dus peste tot, purtat de corul din Caransebeș peste tot și, mai mult, a însoțit delegația de la Caransebeș la Alba Iulia, cea mai numeroasă delegația a românilor din Banat. Steagul a fost restaurat de specialiștii de la muzeul Brukenthal din Sibiu”, a menționat Ioan Cojocariu.

Despre tablourile expuse de acum în sala festivă 1 Decembrie 1918 a vorbit și primarul Felix Borcean, care a spus că au ieșit brici, în glumă, făcând aluzie la pictorul care le-a realizat, reșițeanul Daniel Brici, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, reprezentat de Nasui Collection & Gallery din București.

promovare banner maxagro Muzeul TM

Acțiunea a mai cuprins expunerea unor comunicări ale unor personalități din Toplița, județul Harghita, despre regele Ferdinand, reîntregitorul Românei, despre Miron Cristea, preotul născut la Toplița, ajuns episcop la Caransebeș și mai târziu patriarh al României și despre „Ioan al Munților”, cu referire la mitropolitul Banatului ÎPS Ioan, fost episcop al Covasnei și Harghitei, hirotonit întru arhiereu la Mănăstirea „Sfântul Prooroc Ilie” din Topliţa, judeţul Harghita, ctitorie a patriarhului Miron Cristea.

Tot în cadrul acțiunii a fost lansat volumul „Contribuția românilor din Banatul de Sud la Marea Unire. de la precursori la făuritor”, autor Constantin Brătescu.

De la ora 17.30, la Casa de Cultură George Suru a avea loc un spectacol folcloric susținut de Ansamblul Doina Banatului, Grupul Instrumental Lira din Subcetate, Harghita, Ansamblul Spice Mureșene din Târgu Mureș și soliștii vocali Roxana Truta, Paula Niță și Ovidiu Furnea. 

1000x100 (2) STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/