Dragostea pentru lectură poate fi dezvoltată și pe timp de pandemie! Cu oameni pasionați din întreaga țară, un proiect frumos născut la Focșani aduce cadouri virtuale și nu numai copiilor din medii rurale defavorizate, astfel încât să le dezvolte plăcerea de a citi. Așa se face că zeci de povestași din țară, inclusiv din Banat, citesc în fiecare seară pentru cei care nu se pot bucura de o bibliotecă personală sau publică.
Peste 60 de povești și alte pagini frumoase din literatura pentru copii și adolescenți au fost citite de voluntarii povestași din proiectul cultural c@rte în sate, derulat de Asociația „Eu, tu și ei” Focșani, în perioada stării de urgență și de alertă, când autoizolarea și carantina au fost printre cele mai eficiente măsuri de reducere a răspândirii infecției cu Covid-19.
Sub genericul #StămAcasăȘiCitim, zeci de elevi, studenți, profesori, dar și alți iubitori ai lecturii din diferite zone ale țării au citit povești clasice și contemporane în cadrul #MaratonuluiDeCititOnline pentru a stimula dorința de a citi în rândul privitorilor, dar și pentru a cultiva exercițiul cititului cu voce tare.
Maratonul de citit online continuă în fiecare seară, între orele 18.00 și 20.00, până la încheierea anului școlar 2019-2020, momentele de lectură fiind un exercițiu suplimentar cursurilor online de limba și literatura română pe care le urmează elevii în această perioadă.
Pe 1 Iunie, Ziua Internațională a Copilului a fost sărbătorită tot prin citit
În paralel cu o colectă de carte pentru copii, pagina proiectului c@rte în sate a găzduit pe parcursul zilei de luni un mini-maraton de citit, între orele 13.00 și 20.00 fiind difuzate din oră în oră povești pentru copiii de toate vârstele citite de voluntari din Vrancea, București, Timișoara sau Sighetul Marmației.
„În aceste timpuri complicate, când rețelele de socializare au fost inundate de știri negative și alarmiste, am vrut să aducem momente de bucurie prin lectură și să facem izolarea mai ușor de suportat prin intermediul culturii scrise. Pe lângă cărțile pe care le-am livrat copiilor și adolescenților implicați în proiect, pe parcursul carantinei am încurajat cititul cu voce tare în cadrul Maratonului de lectură online, am citit povești prin telefon copiilor din sate și le-am oferit sfaturi anti-plictiseală pentru perioada când fiecare dintre noi a trebuit să joace rolul lui Rapunzel. Le mulțumim tuturor povestașilor care au decis să se înregistreze citind o poveste și să o dăruiască celor care intră pe paginile proiectului cultural c@rte în sate. Toți aceștia sunt modele de urmat care ne arată că educația prin citit este cea mai trainică investiție pentru viitor”, spune Silvia Nichita, fost jurnalist, fondatorul proiectului cultural c@rte în sate.
Derulat de Asociația „Eu, tu și ei” din Focșani din anul 2018, c@rte în sate este un program de literație dedicat copiilor și adolescenților din zonele rurale dezavantajate din Carpații de Curbură și Subcarpații Vrancei, unde nu există biblioteci publice și nici alte servicii publice de natură culturală, iar copiii studiază adesea în clase simultane, cu profesori necalificați.
Ediția de anul acesta, co-finanțată de Administrația Fondului Cultural Național, la aria Promovarea culturii scrise, se derulează sub denumirea „Ateliere de povești pentru copiii din satele marginalizate” și și-a propus ca, pe lângă atelierele derulate online, să aducă biblioteca pentru copii acasă la cei mai mici locuitori din zece comunități rurale din zona de deal și de munte a județului Vrancea. Primele sate vizitate de voluntari în luna iunie sunt Cătăuți din comuna Chiojdeni, Rașca, Plopu și Dealu Lung din Gura Caliței, dar și Andreiașu de Sus și Hotaru de pe Valea Milcovului.
2020 este declarat Anul Lecturii în județul Vrancea, iar partenerii proiectului derulat de Asociația „Eu, tu și ei” sunt Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” și Inspectoratul Școlar Județean.
În această perioadă voluntarii c@rte în sate derulează și o colectă de carte de povești pentru copii. Până pe 15 iunie puteți dărui cărți pentru copii trimițându-le pe adresa Asociației „Eu, tu și ei”: Strada Lupeni 1, Focșani 620172.
Proiectul cultural c@rte în sate este derulat de Asociația „Eu, tu și ei”, cu sediul în Focșani, înregistrată la poziția nr. 6/1999 în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor, având contul nr. RO47BACX0000001675389000, deschis la Unicredit Bank, sucursala Focșani. Detalii despre proiect puteți obține la numărul de telefon 0744217031, de la Silvia Nichita.
Și nu uitați că, între timp, poveștile citite de voi și trimise online spre c@rte în sate pot bucura copiii din întreaga țară! Noi am contribuit deja cu o poveste. Urmează și altele.