Puncții mamare sub ghidaj ecografic, la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara

poza 22
untitled design set 970x90 px

Biopsia mamară sub ghidaj ecografic este una dintre cele mai noi tehnici folosite în cadrul Laboratorului de Imagistică al Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara. Intervenția este ultima etapă de diagnostic în cadrul investigației unei suspiciuni de cancer.

Biopsia este pasul pe care îl fac pacientele care au deja un prim scor de risc crescut, obținut în urma unei mamografii. Procedura este făcută sub ghidaj ecografic și permite obținerea unui fragment din țesutul tumoral care urmează să fie supus apoi unei analize anatomopatologice care va reliefa tipul și subtipul tumoral caracteristic leziunii respective, va permite analiza unor parametri, a unor mutații și a unor caracteristici lezionale care fac posibilă încadrarea tumorală și stabilirea unei conduite terapeutice.

Presupune o examinare ecografică prealabilă pentru a alege zona de abord care pune în evidență leziunea și căile de abord cât mai facile până în vecinătatea leziunii. Intervenția se face sub anestezie locală, utilizându-se un pistol semiautomat de biopsie. În termeni simpli, un ac mai gros care este introdus până la nivel lezional, după o anestezie locală, care permite prelevarea unui fragment de dimensiuni diferite, de 1-2 cm. Post procedură, fragmentele sunt fixate în formol, sunt trimise către laboratorul de anatomopatologie, iar pacienta rămâne sub observație.”, explică Antonio Fabian, medic rezident în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase.

poza 11

Incizia realizată cu ajutorul unui bisturiu are câțiva milimetri. Zona de acțiune este mai bine vizualizată datorită ghidajului ecografic.

Din punct de vedere legal, din punct de vedere terapeutic, pacienta sau pacientul, în cazuri mult mai rare, nu poate fi încadrat oncologic – ca să beneficieze de un tratament modern și țintit, și cu o anumită rată de succes, să aibă un potențial ori de curabilitate, ori de prelungire a supraviețuirii și de îmbunătățire a calității vieții – fără un rezultat histopatologic. Rezultatul histopatologic tranșează diagnosticul diferențial între o leziune benignă și una malignă.”, mai spune medicul Antonio Fabian.

publicitate ziar expresb 1000x100

poza 33

Procedura se face pe baza unei internări de zi, are mai puține riscuri decât chirurgia clasică și permite recuperarea mai rapidă a pacientei.

„Tehnica de biopsie mamară vine în completarea examenului imagistic al sânului pentru leziunile suspecte. Este o metodă minim invazivă care va confirma această suspiciune a unei posibile leziuni neoplazice. Pacientele care se internează sau se adresează spitalului nostru vin cu o suspiciune de leziune mamară și pleacă cu o confirmare de diagnostic, ceea ce este foarte important în managementul acestei patologii.”, a declarat Diana Manolescu, directorul medical al spitalului.

La „Victor Babeș” aceste intervenții se fac pe baza unei programări, în cadrul Centrului de Imagistică și Radiologie Medicală.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/