PS Lucian la 10 ani de slujire în Episcopia Caransebeşului

Municipalitatea din Caransebeș și-a făcut un obicei plăcut ca de două-trei ori pe an să ia parte la un eveniment muzical de excepție oferit de Filarmonica Banatul din Timișoara.

Ocazia pentru care s-au reunit din nou instrumentiștii sub conducerea lui  Ioan Coriolan Gârboni, în sala Casei de Cultură George Suru, a fost celebrarea Episcopului Caransebeșului, care patronează Eparhia de 10 ani de zile.  Tinereţea i-a oferit forţa necesară pentru împlinirea nu doar a unor proiecte noi, ci şi pentru ducerea la îndeplinire a idealurilor visate de înaintaşii din scaunul arhieresc de la Caransebeş. Cel mai important deziderat al ierarhilor de la Caransebeş, de la ctitorirea episcopiei în anul 1865, a fost ridicarea unei noi catedrale în oraşul de reşedinţă, proiect împlinit, la 12 septembrie 2010, sub arhipăstorirea Preasfinţitului Părinte Lucian.

La 10 ani de la intronizarea Preasfinţitului Părinte Episcop Lucian în istoricul scaun de Episcop al Caransebeşului am dorit să-i facem un cadou muzical inedit”, a precizat primarul Marcel Vela:DSCF1042

O zi specială, pentru că am simțit cu toții ceea ce transmite muzica, am simțit că Filarmonica știe să aprindă acea scânteie care ne luminează sufletul. Artă, frumos și sensibilitate la cea mai înaltă cotă”, a menționat primarul Marcel Vela.

Suntem la începutul primăverii și se apropie perioada de curățire a Postului Mare, așadar un concert de suflet pentru toți clericii și credincioșii din această eparhie. Cred că la mijlocul acestei perioade de 10 ani cea mai mare realizare a noastră a fost târnosirea Catedralei Episcopale”, ne-a menționat PS Lucian Mic.

Preasfinţitul Lucian are gradul de conferenţiar universitar, a publicat 10 cărţi de teologie istorică şi peste 60 de studii şi articole în reviste teologice şi de istorie din ţară şi străinătate.