Provocări pentru mediul de business în 2020! 90% dintre afaceri sunt insuficient capitalizate

Mediul de business este mai sărac cu 126.000 de firme! Cu 30% mai multe firme radiate în 2019 față de 2018, afacerile din România vor trebui să își regândească organizarea. Analiza companiei Sierra Quadrant estimează o scădere a investițiilor în multe sectoare ale economiei.

Provocările principale pe care le înfruntă firmele sunt creșterea costurilor operaționale, cash-flow-ul și extinderea blocajului financiar. IMM-urile și businessurile din zona de comerț, industrie prelucrătoare, agricultură, transporturi și construcții vor fi grav afectate dacă nu adoptă o strategie viabilă în 2020. „Noul an va însemna, pentru multe dintre firmele românești, mai ales cele din sectorul IMM-urilor, un an de cotitură în care vor trebui să ia decizii strategice, absolut necesare. Creșterea costurilor operaționale, inclusiv în segmentul resurselor umane, dificultățile din zona de cash-flow și extinderea blocajului financiar vor determina o scădere a apetitului pentru investiții în multe sectoare ale economiei, o accentuare a procesului de dezintermediere, iar acest fenomen se va traduce printr-un amplu proces de reorganizare a businessurilor în mare parte dintre sectoarele economiei, de la comerț la industria prelucrătoare, agricultură, transporturi și construcții.”, estimează Sierra Quadrant.

Ritmul de creștere a numărului de firme și PFA-uri este îngrijorător. Cu 4,88% sub creșterea din 2018, analiștii au identificat o accentuare a problemelor în anumite zone. Cursul valutar nu oferă stabilitate sau predictibilitate, inflația este descurajantă pentru investitori și nu se poate face o estimare a cererii de mărfuri și servicii. Sierra Quadrant consideră că firmele se vor concentra în acest an pe eficientizarea proceselor. Scăderea exporturilor și condițiile meteo nefavorabile au afectat negativ agricultura în 2019, proces ce tinde să fie repetat și în 2020. O altă estimare a analiștilor este faptul că o intrare în insolvență a unei firme va produce dezechilibre în tot lanțul economic. Statisticile arată un mediu economic mai închegat, cu 24,44% mai puține societăți comerciale și persoane fizice autorizate intrate în insolvență. Totuși, 90% dintre firme sunt insuficient capitalizate, multe fără vreo formă de buffer financiar în caz de criză.