Timișoara este pregătită din punct de vedere a ospitalității să îi întâmpine pe turiștii și vizitatorii care vor ajunge la evenimentele dedicate Capitalei Europene a Culturii. O spun cei angrenați în activitățile menite să promoveze orașul, din acest punct de vedere, în 2023. Așteptarea este ca Timișoara să găzduiască anul acesta cel puțin jumătate de milion de turiști.
Chiar dacă Timișoara nu excelează la capitolul spații de cazare, hoteluri sau pensiuni, cei care se ocupă de primirea turiștilor spun că important este ca cele care există să fie pregătite cât mai bine. În ceea ce privește localurile sau restaurantele, principala provocare a fost găsirea personalului calificat și suficient care să fie la dispoziția vizitatorilor.
„Avem toate capacitățile puse la dispoziție. E adevărat că nu avem suficiente capacități de cazare, dar ne dorim ca cele pe care le avem să fie ocupate la maxim. Noi am încercat să ne repliem atât cât se poate, am apelat și la resurse cu angajați din afara UE, din Asia, nu avem ce face, asta este, trebuie să supraviețuim și sperăm ca în câteva luni să fim puși la punct în toate locațiile din Timișoara, să avem oameni suficienți pentru servicii pe măsură. Cea mai mare provocare ar fi să avem atât de mulți oaspeți încât să nu facem față și să îi trimitem în localitățile din împrejurimi, să spunem că Timișoara e un oraș plin de viață. Aici ne-am dori să ajungem.”, a declarat Corina Macri, președintele Horetim.
Există o așteptare și pentru revigorarea vieții de noapte a orașului. După pandemie, cluburile din oraș și-au cam încetat activitatea și cerere ar fi. Directorul Asociației pentru Promovarea Timișoarei, Simion Giurcă, speră ca mulți dintre cei care ajung în Timișoara în 2023 să fie străini.
„Poate ce ne mai lipsește și unde chiar avem așteptări: să se revigoreze viața de noapte, să se reactiveze cluburile. Noi așteptăm în jur de 500.000 de turiști. În nota în care a evoluat turismul în Timișoara, noi ne-am dori ca două treimi din 500.000 să fie străini și mergem pe ideea să creștem cât mai mult totuși și numărul românilor și atunci poate reușim să trecem și peste jumătatea de milion. Iar ca vizitatori, pentru că vom avea și vizitatori, vor veni în continuare foarte mulți sârbi, sperăm și din Ungaria. La vizitatori ne așteptăm să depășim milionul.”, a declarat Simion Giurcă.
În ceea ce privește infrastructura culturală, autoritățile locale mizează pe interesul pe care îl vor stârni Turnul de Apă din Iosefin, fostele cinematografe readuse la viață prin importante investiții sau Centrul pentru Artă, Tehnologie și Experiment Multiplexity.
„Cinema Victoria este deja finalizat și este folosit de operatorii culturali, avem un număr record de participanți și spectatori. Urmează ca Cinema Timiș și Dacia să își deschidă porțile în această primăvară și undeva în mai-iunie ne așteptăm ca și Cinema Studio, unde vom avea și zonă de producție pentru industria creativă, să fie finalizat. La Multiplexity, partea de nord va putea fi folosită din februarie pentru că este finalizată, iar partea de sud va intra în execuție, etapizat, din acest an, astfel încât să putem avea și evenimente și să putem continua execuția pe acest obiectiv care ține de strategia de dezvoltare culturală a orașului.”, a declarat viceprimarul Ruben Lațcău.
Ce ne lipsește? Câteva aspecte au fost identificate de Sorin Predescu, directorul Direcției pentru Cultură Timiș: „Sigur că ne-ar trebui o filarmonică, o altă clădire pentru operă pentru că avem cea mai mică scenă de operă posibilă. Am fi vrut să avem o moștenire cu adevărat relevantă în urma acestei capitale culturale, dar sper că vine și momentul investițiilor mari în infrastructura culturală. Refacerea cinematografelor ca spații multifuncționale sau chiar de cinematecă e benefică pentru că oferă mai multe scene. Nu rămânem cu foarte multe spații, dar aveam oricum puține și atunci acestea vor conta și vor fi pline cum deja se vede.”
Ce vom face pe viitor, a mai spus Sorin Predescu, ține de dezvoltarea orașului și de conștientizarea faptului că avem nevoie de mai multă cultură.