Protocol între Ministerul Finanțelor și cel de Interne pentru combaterea contrabandei

Ministrul de Interne, Carmen Dan, și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, au semnat un Ordin comun ce vizează unele activități de control comune menite să prevină și să combată frauda vamală și evaziunea fiscală, fiind introduse două filtre de verificări în punctele de trecere a frontierei.

„Concret, se instituie un mecanism suplimentar de verificare a transporturilor de mărfuri atât la frontiera externă, granițele cu Ucraina, Serbia și Republica Moldova și porturile de la Marea Neagră”, arată MAI, printr-un comunicat de presă.

Reprezentanții ministerului mai anunță că noutatea constă în faptul că este instituit și un al doilea filtru, în zone identificate în proximitatea punctelor de trecere a frontierei, precum şi pe căile de comunicaţii la nivelul întregului teritoriu naţional. În aceste zone, verificările vor fi efectuate de reprezentanţii Direcţiei Generale a Vămilor, Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală şi ai Poliţiei Române.

„Principalul scop al modificării legislative este prevenirea şi combaterea faptelor specifice evaziunii fiscale, contrabandei şi fraudelor vamale manifestate, în esenţă, prin prezentarea la autoritățile vamale a unor documente comerciale falsificate, evaziune prin firme fantomă, diminuarea valorii mărfurilor în vamă, rambursările ilegale de TVA și fraudă cu TVA la tranzacțiile intracomunitare. Combaterea contrabandei reprezintă o preocupare majoră pentru Uniunea Europeană. Comerțul ilicit cu diverse produse provoacă anual pierderi consistente pentru veniturile publice ale bugetului UE și al statelor membre”, mai spune Ministerul de Interne.

Acțiunile circumscrise acestui mecanism vor fi puse în aplicare de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră și Inspectoratul General al Poliției Române, din partea Ministerului Afacerilor Interne, respectiv Agenţia Naţională de Administrare Fiscală prin Direcţia Generală a Vămilor şi Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, din partea Ministerului Finanțelor Publice.