Protocol de colaborare între Timișoara și Novi Sad. Un autobuz va face naveta între cele două Capitale Culturale Europene în 2021

Asociația TM2021 și Fundația Novi Sad 2021 au semnat un protocol de colaborare, la Timișoara. Cele două regiuni se vor susține reciproc și vor realiza proiecte comune, în vederea atragerii turiștilor în zonă.

Cele două orașe vor colabora, în cursul anului, prin evenimentul Encounters, realizat cu sprijinul fundației Art Encounters. Astfel, artiști din Timișoara și Novi Sad vor face schimb de experiență. Pentru următorii ani sunt pregătite și alte proiecte ce vor lega cele două orașe prin artă.

„Moving Fireplaces/Cămine în Mișcare va deschide o poartă de comunicare între românii și sârbi aflați de o parte și de alta a graniței. Este un proiect de recuperare și prelucrare a patrimoniului imaterial al Banatului și care se va dezvolta până în anul 2021. Un alt proiect – Argonauții, un proiect în colaborare cu Novi Sad și cu orașul grecesc Elefsina (a treia Capitală Europeană a Culturii în 2021) care va aduce spectacole pe Dunăre și Bega”, a spus Simona Neumann, director executiv Asociația TM2021.

leader board 728 x 90 px

Un alt proiect se referă la un autobuz cultural, care va lega Timișoara de Novi Sad. Astfel, turiștii și nu numai vor putea vizita și participa la spectacolele organizate în cele două orașe.

„Autocarul sau autobuzul cultural va face naveta între Timișoara și Novi Sad în anul 2021, pentru a duce publicul dintr-o parte într-alta, dar nu doar într-un mod simplu de transport, ci în acel autobuz vor avea loc niște activități culturale care să pregătească audiența pentru spectacolele la care vor participa de o parte și de alta a graniței”.

Doar 150 kilometri despart Timișoara de Novi Sad. Cu toate acestea, din cauza infrastructurii, mobilitatea dintre cele două orașe nu a fost încă rezolvată.

„Sunt o mulțime de proiecte pe care le putem face. Sunt dezamăgit că suntem apropiați unii de alții și nu avem căi prin care să ne conectăm. Istoria, tradiția, prietenia dintre cele două orașe nu comunica foarte bine, din cauza transportului. Ne-am gândit la un autobuz cultural, prin care putem rezolva toate aceste probleme în patru ani. Este pentru prima dată când nu vor fi două Capitale Culturale, ci o Capitală Culturală Regională. Este o șansă de a-i da un impuls comunicării dintre noi și de a o facem mai puternică. Această conexiune este una bună, pentru că vin turiști sau invitați la ceremonia de deschidere de la Novi Sad, iar după o săptămână, este foarte posibil să vină și la Timișoara”, a spus Nemanja Milenkovic, director executiv Fundația Novi Sad 2021.

Cooperarea între cele două regiuni va fi realizată prin conlucrarea cu organizații din cultură și educație, schimb de experiențe, seminare și training-uri, dar și lansarea unor anunțuri de proiecte culturale care vor putea fi finanțate și promovate în comun. Dincolo de acest lucru, reprezentații celor două asociații doresc ca proiectele să continue și după anul 2021.