Cantități uriașe de apă, căzute în ultimele ore! Râurile din vestul țării, adevărate pericole!

Creșteri importante de debite, viituri și depășiri ale cotelor în partea de vest a țării. Reprezentanții Administraţiei Bazinale de Apă Banat informează că s-au înregistrat cantități importante de ploi în regiune, astfel că au fost depășite valorile normale de precipitații la trei stații hidrometrice: Brebu, Făget și Luncani.

Viiturile rapide și creșterea debitelor au fost rezultatul precipitațiile torențiale care au afectat, într-un timp scurt, bazinul superior al râului Bega și afluenții acestuia. Peste 25 de litri/mp într-un interval de 20 de minute au fost înregistrați la stația hidrometrică Făget. La primele ore ale dimineții, depășiri ale cotelor de inundație au fost și la stația hidrometrică Balinț. În cursul zilei de azi, vor fi creșteri de debite și la Chizătău, în aval pe râul Bega.

Pe râurile Bârzava, Moravița, Timiș cu toate că încă se înregistrează depășiri ale cotelor, există o tendință de scădere a acestora. Codul portocaliu pentru bazinele hidrografice al râurilor Bega, Timiș, Pogăniș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera este valabil până astăzi.

leader board 728 x 90 px

„Specialiştii ABA Banat monitorizează în permanenţă debitele şi nivelurile cursurilor de apă vizate de avertizările hidrologice în vigoare și acționează prin formațiile de intervenție cu utilajele din dotare atunci când situația o impune. Se solicită populației să nu traverseze cursurile de apă și să nu desfășoare activități în zonele adiacente albiilor acestora, în perioadele în care sunt emise coduri meteorologice și hidrologice”, transmit reprezentații ABA Banat.