Consiliul Județean Timiș nu mai dă bani pentru Catedrala Mântuirii Neamului!

Aleșii județeni au aprobat marți împărțirea banilor pentru cultele religioase din Banatul de câmpie. Față de anul 2018, suma este mai mare și, ca de obicei, cei mai mulți bani merg spre cultul ortodox român. În 2019, Consiliul Județean Timiș nu mai alocă bani pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului din București, fapt ce în trecut a stârnit controverse.

Concret, este vorba de 2,5 milioane de lei pentru completarea fondurilor proprii ale unităţilor de cult destinate construirii sau întreţinerii, conservării și lucrărilor de pictură ale lăcaşelor de cult. Suma a crescut anul acesta. „Este mai mult, este, de fapt, cea mai mare creștere în 2019 privind valoarea financiară alocată tuturor cultelor din județul Timiș. Față de anul trecut, am crescut cu 400.000 de lei, deci valoarea totală este de 2.500.000 de lei, iar ca procent, am ținut cont de procentul de enoriași dat de Direcția de Statistică pe fiecare cult în parte. La acest moment transmitem cultelor sumele pe care le au la dispoziție și așteptăm din partea lor proiectele și devizelor lucrărilor din teritoriu la bisericile cutelor din județ”, a precizat președintele CJT, Călin Dobra.

Proiectul a fost aprobat în ședința de plen extraordinară de marți, cu unanimitate de voturi, ceea ce l-a făcut pe Călin Dobra să zâmbească. „Am zâmbit de drag că s-a dat un vot în unanimitate. În fiecare an au mai fost discuții despre sume, implicarea unor culte sau sumele alocate anumitor culte. La momentul acesta, văd că nu a mai ridicat nimeni niciun fel de problemă, înseamnă că împărțirea a fost echitabilă și mă bucur că și colegii au fost de acord”, a adăugat Dobra. La vot au fost prezenți 22 de consilieri județeni din totalul de 36.

celtic transilvania 1000x100px

Un posibil motiv al lipsei controverselor este legat de faptul că nu se dau bani pentru Catedrala Mântuirii Neamului de la București. Cultul ortodox român primește cea mai mare „felie” din bani, 1,85 de milioane de lei. Urmează cultul romano-catolic, cu 160.000 de lei, apoi, cultul penticostal, cu 150.000 de lei și cultul baptist, cu 130.000 de lei.

Cultul reformat primește 45.000 de lei, urmat de de cultul ortodox sârb și cel greco-catolic, care se aleg fiecare cu 40.000 de lei. Se mai acordă 35.000 de lei pentru cultul ortodox ucrainean, 30.000 pentru cultul adventist și 20.000 de lei pentru cultul evanghelic.