Protejați personalul medical! Petiție pentru testarea urgentă a tuturor medicilor!

Numărul cadrelor medicale infectate cu coronavirus crește de la o zi la alta, iar situația este îngrijorătoare în sistemul de sănătate. Zeci de mii de semnături au fost strânse în cadrul unei petiții online prin care este susținută testarea cu prioritate a medicilor.

Spitalul din Suceava a devenit un focar de infecție cu noul coronavirus după ce nu au fost respectate procedurile de prevenție. Medicii au fost testați cu întârziere, nu sunt suficiente echipamente de protecție, iar la nivelul județului sunt deja peste 150 de cazuri confirmate și numeroase decese, potrivit secretarului de stat Nelu Tătaru. Coșmarul ar putea să se repete oriunde în țară.

După ce la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara a fost confirmat un medic specialist cu COVID-19, însuși managerului Constantin Luca a solicitat testarea tuturor cadrelor medicale. Situația este similară și la Spitalul Municipal „dr. Teodor Andrei” din Lugoj. Trei persoane au fost diagnosticate cu noul virus printre care se află și un medic. La Spitalul Județean din Reșița „situația este sub control” după spusele managerului, asta după ce o femeie în vârstă de 72 de ani internată în unitatea sanitară a decedat la scurt timp. Un astfel de sumar poate fi făcut și la Arad, Deva sau Petroșani, unde mai multe cadre medicale au contactat virusul.

CITEȘTE ȘI: Testări urgente pentru cadrele medicale! „Sunt convins că în toate spitalele din România există medici deja infectați care nu știu”

Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki, Asociația Civica și Centrul pentru Resurse Civice și Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile sunt co-semnatarii unei petiții online prin care se solicită testarea tuturor cadrelor medicale deoarece situația devine dramatică.

„Autoritățile trebuie să îi protejeze, în primul rând, pe cei care se află în primele rânduri ale luptei cu coronavirusul. Solicităm testarea de urgență a tuturor medicilor și personalului medical, pentru a evita situații precum cele de la spitalul din Suceava, unde au fost deja infectați nu mai puțin de 92 de medici. Situații similare au avut loc și la spitalul Gerota din București – 22 de medici infectați, sau la spitalul Universitar, tot din București, unde 16 cadre medicale au fost izolate. Dacă nu avem grijă de medici, asistente, brancardieri, atunci cum vor putea aceștia să își facă meseria și să ne ajute în lupta cu pandemia? Ei sunt esențiali și trebuie tratați cu respectul care li se cuvine”, se arată în textul petiției.

Petiția, care a fost semnată deja de circa 26.000 de cetățeni, poate fi accesată AICI.