Protecție guvernamentală pentru companiile cu probleme din sistemul energetic național!

Deputatul Luminița Jivan, președinte al PSD Caraș-Severin, subliniază rolul mecanismului de dare în plată, introdus prin Ordonanță de Urgență a Guvernului, care revitalizează infrastructura sistemului energetic national.

Lidera social-democraților cărășeni susține că guvernarea PSD a căutat să ofere soluții pentru companiile cu probleme din energie și că, prin Ordionanța Guvernului Dăncilă care permite darea în plată a anumitor active energetice, se curăță sistemul, sunt păstrate și se dezvoltă entitățile viabile și astfel consolidează sistemul energetic național. „Practic, actul normativ creează cadrul general care permite Ministerului Finanțelor, prin ANAF, să extragă activele eficiente ale unităților economice aflate în dificultate, cele cu mari datorii, în insolvență sau în faliment, pentru a le proteja, menține în funcție și ulterior pentru a fi date în concesiune. Acestă măsură este una necesară, discutată și agreeată cu toți partenerii instituționali interesați care sprijină companiile energetice aflate în situații limită, dar care au potențial. În esență, prin darea în plată, activele profitabile ale sistemului vor fi extrase, reorganizate și constituite în niște entități care vor putea funcționa strict pe termenii de eficiență, fără a mai crea datorii în sistemul energetic. Acest lucru le va permite și obținerea de fonduri până la urmă în diferite modalități, fie fonduri europene, fie împrumuturi directe care să permită modernizarea și eficientizarea acestora”, a explicat Luminița Jivan.

Prin această Ordonanță, apreciază parlamentarul cărășean, vor fi protejate pe termen mediu și lung locurile de muncă și vor fi rezolvate vulnerabilitățile din sistemul energetic național.