Proprietarii de câini din Oravița riscă amenzi usturătoare și chiar dosar penal!

1000x100

Autoritățile locale de pe Valea Carașului sunt gata să recurgă la măsuri radicale pentru diminuarea fenomenului câinilor vagabonzi.

Primăria Orașului Oravița a înființat încă din luna iulie a acestui an Registrul Câinilor cu Stăpân, locuitorii urbei fiind rugați să se prezinte la Secretariatul administrației publice locale pentru a declara numărul de câini pe care îi dețin, precum și pentru a efectua dovada vaccinării antirabice, a microcipării și a sterilizării, cu precizarea că de la 1 septembrie vor fi efectuate controale, nedeclararea de către stăpâni a câinilor de care se îngrijesc urmând să fie sancționată conform legii.

Cu toate că recensământul animalelor cu stăpân se va desfășura până la sfârșitul anului (31 decembrie 2019), pentru a împiedica înmulțirea puilor care, mai apoi, să se alăture populației de câini nedoriți, dar și pentru a elimina evenimentele neplăcute care ar putea surveni pe stradă la contactul cu cetățenii, autoritatea publică reiterează pașii de urmat pentru a gestiona eficient populația canină cu și fără stăpân.

Iată mai jos câteva lucruri pe care Primăria Oravița le transmite cetățenilor în vederea unei colaborări cât mai eficiente în gestionarea problematicii patrupedelor:

– microcipare, sterilizare și vaccin antirabic, conform legislației;

– însoțirea patrupedelor atunci când se află pe domeniul public;

– prevenirea abandonului câinilor adulți sau a puilor pe domeniul public;

– împiedicarea înmulțirii câinilor deținuți și care nu au eliberat pedigree;

– nesupunerea câinilor cu sau fără stăpân la rele tratamente (agresiuni, otrăvire, îngrădirea accesului la hrană și adăpost etc).

Întrucât efectivul câinilor fără stăpân este alimentat de câinii abandonați din gospodării, Primăria Oravița este hotărâtă să sancționeze cetățenii care nu se supun regulilor în conformitate cu legile: 258/2013 și 204/2005. În funcție de gravitatea faptei, sancțiunile sunt cuprinse între 1.000 și 10.000 lei sau dosar penal.