Promisiune respectată! Deputatul Rujan aduce o veste bună părinților care se întorc la muncă mai devreme din concediul pentru creșterea copilului

Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență prin care părinții care se întorc la muncă la 6 luni după nașterea copilului vor primi un stimulent mărit. Nu sunt însă singurii părinți care vor primi un sprijin financiar crescut.

Așa cum anunța parlamentarul de Caraș-Severin, Dumitru Rujan, la mijlocul lunii martie, stimulentul pentru părinții care aleg să se întoarcă la muncă până la împlinirea vârstei de 6 luni a copilului a fost mărit de la 650 de lei până la 1.500 de lei. Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență în acest sens.

Noile prevederi incluse în acest proiect sunt următoarele: se acordă un stimulent de 1.500 de lei, în locul stimulentului de 650 de lei, dacă părinții aleg să se întoarcă la muncă mai devreme de împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni, respectiv un an în cazul copilului cu handicap, stimulent care se acordă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități. Se menține stimulentul de 650 de lei pentru părinții care revin în activitate până la împlinirea vârstei de 2 ani de către copil. De asemenea, același stimulent va fi plătit părinților care revin în activitate după împlinirea de către copil a vârstei de șase luni până la doi ani sau, în cazul copilului cu dizabilități, de la un an până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani.

Această ordonanță mai aduce și un stimulent de inserție de 650 de lei pentru părinții care se întorc la lucru în perioada în care sunt îndreptățiți să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului cu dizabilități, cu vârstă cuprinsă între 3 și 7 ani.

„Se ia în calcul și perioada în care părinții au fost în șomaj tehnic la calculul perioadei pentru stabilirea indemnizației pentru creșterea copilului. De asemenea, odată ce părintele s-a întors la muncă mai devreme de împlinirea vârstei de șase luni a copilului, dar nu din vina lui își pierde locul de muncă, și în intervalul de doi ani își găsește un alt loc de muncă, atunci poate să beneficieze de acest stimul de inserție”, explică Dumitru Rujan.