Proiectul reabilitării Teatrului „Mihai Eminescu” Oravița a fost scos la licitație. În curând, bijuteria arhitectonică va străluci din nou

La peste două secole de la înființare (1817), primul teatru din România, poziționat geografic în zona Văii Carașului, e gata să sufere cea mai puternică reabilitare și modernizare din ultimii ani, evident, cu păstrarea integrală a stilului baroc vienez.

Necesitatea apariției unui teatru în Oravița datează încă din 1720, când majoritatea actorilor amatori montau spectacole de teatru în spații improvizate, dar și datorită faptului că, în vremea respectivă, Oravița a reprezentat capitala neoficială a Banatului Montan, sub stăpânire austriacă. Bogățiile sale (zinc, fier, cupru) au contribuit atât la dezvoltarea economică, cât și la cea demografică, Oravița devenind un oraș multicultural, pe lângă români, acesta numărând și cetățeni polonezi, sârbi, evrei, germani.

În anul 1815, oficialitățile de la Viena au aprobat începerea lucrărilor de construire a edificiului, momentul inaugurării (primăvara anului 1817) fiind unul cât se poate de elocvent din punct de vedere istoric, întrucât se sărbătoreau 100 de ani de la eliberarea Banatului de sub domnia otomană. De atunci și până acum, scena teatrului din Oravița a fost gazda nenumăratelor trupe celebre: Orchestra Imperială a Rusiei, Teatrul din Alicante, Teatrul Balsoi din Moscova, unul dintre cele mai răsunătoare momente din istoria teatrului fiind legată de venirea trupei lui Mihail Pascali, printre membrii trupei numărându-se nimeni altul decât poetul Mihai Eminescu.

Pentru că odată cu trecerea timpului orice lucru asupra căruia nu se mai intervine începe să se degradeze, la fel s-a întâmplat și în cazul instituție culturale din Oravița, motiv pentru care administrația publică locală a reușit să obțină un contract de finanțare de peste 2 milioane de euro, Teatrul Vechi „Mihai Eminescu” din localitate urmând, în foarte scurt timp, să sufere cea mai puternică reabilitare și modernizare din ultimele două secole, proiectul fiind deja scos la licitație, după cum au transmis reprezentanții Primăriei Oravița.

CITEȘTE ȘI: 2,5m de documentație, 31 de specialiști și 10 milioane de lei pentru „Mihai Eminescu”!

Asupra copiei fidele a teatrului vechi al Vienei se va interveni după cum urmează: în subsol, acolo unde umezeala e la ea acasă, achiziționare de mobilier specific pentru cazino, sala de cazino putând fi folosită şi pentru conferințe. Totodată, se va interveni și asupra sistemului de încălzire, actuala centrală fiind montată în 1997, când la cârma Ministerului Culturii se afla actorul român Ion Caramitru.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/