Proiectele culturale care primesc bani de la CJT, aprobate de consilieri. 70% dintre ele vizează Timișoara – Capitală Europeană a Culturii

Consilierii județeni au aprobat proiectele culturale selectate pentru a primi finanțare din bugetul județului. Sunt peste 4 milioane de lei care vor fi folosiți pentru implementarea acestora, în 2021, parte dintre ele care susțin programul Timișoara – Capitală Culturală Europeană. 

Sunt 232 de proiecte culturale care au trecut de filtrul comisiei de selecție și evaluare a programului Tim Cultura pentru a primi finanțare nerambursabilă de la CJT anul acesta. Comisia a verificat dacă au fost respectate prevederile legale privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general, precum și prevederile Ghidului de eligibilitate aprobat prin hotărâre a CJT.

„Am făcut niște calcule legate de ponderea între sumele solicitate și cele acordate. Aș fi curios de ce, de exemplu, unitățile care țin de instituțiile profesionale culturale au primit o pondere semnificativ mai mică decât alte categorii. Totodată, din cele peste 4,4 milioane, totuși ONG-urile sunt cele care primesc peste 4,1 milioane, deși am avut unități de învățământ care poate ar fi putut fi stimulate în integralitate. În ceea ce privește categoria ONG-urilor care vizează Capitala Culturală Europeană, ponderea este destul de acceptabilă, de peste 70%, dar știm nevoia de finanțare pentru acest proiect care va reprezenta județul până la urmă în mediul european.”, a spus consilierul județean USRPLUS, Raul Olajos.

leader board 728 x 90 px

Finanțate vor fi ofertele culturale care au întrunit punctajul minim (60 puncte), alocarea sumelor făcându-se în limita bugetului disponibil la momentul aprobării.

„Referitor la ponderea mare a ONG-urilor, inclusiv universitățile au aplicat prin intermediul fundațiilor lor și atunci asta intră tot pe partea de ONG-uri. A fost stabilită o limită la maximum 3 proiecte de entitate și atunci aplicanții au găsit acest resort de a aplica prin intermediul unor fundații. Modalitatea de alocare a sumelor s-a realizat în cadrul comisiei.”, a spus Alexandru Avram, directorul Direcției de Strategii, Diplomație, Comunicare și Cultură din CJT.

Suma alocată pentru Tim Cultura este de  4.440.000 lei. Dacă vreunul dintre solicitanți nu va efectua cel puțin una dintre acțiunile pentru care a solicitat finanțare, acesta va fi exclus de la finanțare anul viitor.

CITEȘTE ȘI: Peste 230 de idei culturale, selectate spre a fi finanțate de CJT. Proiectele cu cel mai mare punctaj