Peste 230 de idei culturale, selectate spre a fi finanțate de CJT. Proiectele cu cel mai mare punctaj

Comisia de selecție și evaluare a programului Tim Cultura a ales 232 de proiecte dintre cele peste 300 depuse care să primească finanțare nerambursabilă de la Consiliul Județean Timiș, anul acesta. Următoarele trei zile sunt alocate eventualelor contestații, iar lista finală va fi supusă votului consilierilor județeni. CJT nu va finanța nici Ruga Timișoarei, nici manifestările dedicate zilei de 1 Decembrie, cele organizate de Casa de Cultură a municipiului.

Comisia de evaluare a verificat dacă au fost respectate prevederile legale privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general, precum și prevederile Ghidului de eligibilitate aprobat prin hotărâre a Consiliului Județean Timiș. Pentru a fi selectată în vederea finanțării, o propunere a trebuit să întrunească un punctaj total de cel puțin 60 de puncte. Au fost finanțate ofertele culturale care întrunesc punctajul minim, alocarea sumelor făcându-se în limita bugetului disponibil la momentul aprobării.

Astfel, cele mai multe puncte, 95, au fost obținute de primăriile Făget și Boldur pentru două evenimente culturale care vor organizate în august, respectiv septembrie/octombrie. Este vorba despre „Vatră de olari”, ediția a XLI-a, care va avea loc la Jupânești și Festivalul Internațional de interpretare a poeziei în grai străbun și folclor autentic „Ștefan Pătruț”, ediția a VIII-a, care va avea loc între septembrie și octombrie, la Ohaba-Forgaci.

Punctaj mare a obținut și comuna Belinț, cu „Zilele localității Chizătău” pe care le va organiza la începutul toamnei. Iar Buziașul a obținut finanțare de la CJT pentru monografia ilustrată a orașului. Și Făgetul are un proiect câștigător. Este vorba despre expoziția „Personalități ale zonei Făget, a Muzeului de Istorie și Etnografie din Făget”, ediția a III-a.

Printre proiectele care nu au întrunit punctajul minim pentru finanțare se află și două ale Casei de Cultură a Timișoarei: Ruga Timișoarei, ediția a XXI-a și „1 Decembrie – Ziua Națională a României”. Ambele au fost notate de comisie cu 55 de puncte.

Lista cu toate proiectele depuse și punctajele obținute poate fi consultată pe www.timcultura.cjtimis.ro.

CITEȘTE ȘI: Sute de proiecte culturale, depuse spre a fi finanțate din bugetul Consiliului Județean Timiș. Selecția are loc la sfârșitul săptămânii

Comisia de evaluare a fost condusă de consilierul președintelui CJT, Vasile Ciuruș. Cei 8 membri au fost: Lucian Blaga (consilier județean), Marius Cornea (muzeograf Muzeul Banatului), Nicoleta Vasi (șef serviciu Biblioteca Județeană Timiș), Remus Vălungan (șef serviciu Centrul de Cultură și Artă Timiș), Lucian Vărșăndan (manager Teatrul German de Stat Timișoara), Afrodita Cionchin (antreprenor cultural), Daniela Crețu (referent literar Teatrul de copii și Tineret Merlin) și Viviana Țecu (consilier județean).

Cei care nu vor fi efectuat cel puțin una dintre acțiunile pentru care au solicitat finanțare vor fi excluși de la program anul viitor. Suma alocată pentru Tim Cultura este de 4.440.000 lei.

Foto: bzi.ro