Proiecte de investiții fără aviz de mediu!

Inspectorii Comisariatului Județean Timiș al Gărzii Naţionale de Mediu au depistat în primul trimestru al acestui an lipsa solicitării/obţinerii actelor de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului pentru funcționarea sau pentru realizarea mai multor proiecte de investiții! 

Un număr total de 173 inspecţii, dintre care 32 inspecţii planificate, conform planului anual de controale şi 141 inspecţii neplanificate, au fost efectuate de la începutul anului în județul Timiș. Dintre acestea, 36 au fost dispuse de Comisariatul General al Gărzii Naționale de Mediu. Pe lângă lipsa avizelor de mediu, inspectorii au mai constatat, într-un număr important, nerespectarea prevederilor autorizaţiei de mediu în ceea ce privește gestionarea deșeurilor generate din activitate.

„În urma acestor controale, au fost aplicate 15 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 208.000 lei. Cea mai mare sancţiune aplicată de comisarii GNM – CJ a fost în valoare de 40.000 lei, dată unei societăţi comerciale pentru utilizarea unui foraj de apă fără a deține autorizație de gospodărirea apelor”, ne-a informat comisar-șef Lavinia Alina Călușeru.

Tot în primul trimestru al anului au fost înregistrate trei cazuri cu risc pentru mediu/poluări accidentale. E vorba despre un incendiu la centru de colectare dezmembrare vehicule scoase din uz din Timișoara și spulberări pe depozitul de zgură și cenușă Utvin, aspecte care au afectat temporar calitatea aerului înconjurător din zonă. Inspectorii de mediu au aplicat și în aceste cazuri sancțiuni contravenționale în valoare de 20.000 lei.