Proiecte culturale, dezvoltate pentru persoanele cu dizabilități din județul Timiș

fotografii de olimpiu vuia 197
po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

Un nou proiect cultural dedicat persoanelor cu dizabilități din centrele pentru adulți și îngrijitorii lor este dezvoltat în județul Timiș. Ideea a luat naștere anul trecut, după ce asociația DocuMentor și serviciul social UnLoc au trimis Caravana ROD și în centrele din județ pentru adulți cu dizabilități. 

UnLock își propune să ofere experiențe culturale persoanelor cu dizabilități prin mai multe evenimente care se vor desfășura în această vară. Primul astfel de eveniment a avut loc la Sinersig, acolo unde a fost proiectat documentarul Roboțelul de Aur, în regia lui Mihai Dragolea.

Prima serie de evenimente, care va avea loc între 27 și 28 iunie, se va axa pe proiecții de filme și dialog cu beneficiarii în centrele din Găvojdia și Lugoj, cea de-a doua va fi în luna iulie și se va axa pe teatru independent și discuții libere, iar cea de-a treia intervenție va avea loc în luna august, atunci când beneficiarii și angajații acestor centre vor putea participa la evenimentele ROD destinate comunității largi. Seria de evenimente UnLock se va încheia în septembrie,  prin expunerea unor fotografii și a unui reportaj video surprinse în timpul documentării primelor trei intervenții.

„Scopul UnLock este de a oferi primele experiențe culturale unui grup țintă neabordat până în momentul de față. Aceste experiențe vor contribui la educația continuă și la incluziunea socio-culturală a acestora. Avem și trei priorități AFCN pe care UnLock dorește să le dezvolte: 1. adresarea către zonele cu acces limitat la cultură – centrele pentru adulți cu dizabilități în care intervenim se află în ieșirea din localitate sau la marginea ei; ca exemplu, doar anumiți beneficiarii cazați în centrul din Lugoj pot merge din când în când la cinema. 2. promovarea incluziunii, diversității și a toleranței. 3. promovarea educației continue. 4. valoarea adăugată a proiectului cultural.”, au transmis organizatorii evenimentelor.

casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

Conform Barometrului de consum cultural 2019, 73% dintre români nu au fost niciodată la teatru, 66% nu au fost niciodată la cinema și 62% nu au fost niciodată la muzeu sau galerii de artă. Până la 95% dintre cei care spun că nu au fost niciodată la muzeu sau galerii de artă sunt din mediul rural.

„Practic, cultura penetrează cel mai greu în mediul rural în general. Cele trei centre în care intervenim numără sute de beneficiari și angajați. Iar oamenii din categoriile de vârstă care sunt cazate și cele care lucrează în aceste centre sunt cele mai dezavantajate din acest punct de vedere.”, au mai spus organizatorii.

DocuMentor este o organizație care grupează regizori și producători de film documentar din România. Acum se ocupă de Caravana ROD și proiectul UnLock. UnLoc e serviciul social al Fundației de Abilitare Speranța care furnizează servicii de locuire în comunitate și sprijin individualizat persoanelor adulte cu dizabilități cu trecut instituțional.

banner versay 1000x200px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/