Proiect unic în țară, lăsat fără sprijin de Consiliul Județean Timiș! „Color the Village” nu a fost selectat pentru finanțare

po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

După ce au readus la viață zeci de case din localitatea Eftimie Murgu din județul Caraș-Severin, soții Nicoleta și Radu Trifan de la Asociația „Acasă în Banat” au primit o veste proastă din partea autorităților din Timiș. Ediția din acest an a proiectului „Color the Village”, programată în perioada 17-19 septembrie în comuna Racovița, nu a fost selectată de CJT pentru finanțare.

Pentru că proiectul demarat în Eftimie Murgu a adunat peste 200 de voluntari și s-a bucurat de un real succes după ce peste 30 de case au fost zugrăvite, soții Trifan și-au propus să meargă mai departe și în acest an, indiferent că România trece prin pandemia COVID-19. S-au uitat pe harta județului Timiș și au pus punctul pe comuna Racovița. Noua ediție „Color the Village” are același obiectiv: vor fi zugrăvite 30 de case, în trei zile, iar voluntarii au fost invitați să se alăture în perioada 17-19 septembrie. A fost îndrăgit de atâta lume și promovat la nivel național în calitate de proiect unic în România, dar decizia CJT i-a lăsat cu un gust amar pe bănățeni.

„În plină acțiune la Gârnic, când ne era lumea mai dragă, ne-a venit o veste surprinzătoare de la Timișoara. Proiectul «Color the Village 2020» nu a fost selectat de Consiliul Județean pentru finanțare. Am fost uimiți să aflăm că proiectul, care a avut un succes atât de mare în Caraș-Severin, la Eftimie Murgu, pentru Timiș, ediția de la Racovița nu prezintă «relevanță culturală», capitol la care am fost depunctați masiv – doar 5 puncte din 40. Și la capitolul originalitate singurul proiect de acest gen din țară a fost depunctat, primind doar 10 puncte din 15, cât să nu treacă baremul de finanțare”, a scris Radu Trifan pe Facebook.

Președintele Consiliului Județean a explicat pentru www.expressdebanat.ro că decizia, luată de membrii comisiei care au analizat proiectele, putea fi contestată și spune că va verifica personal situația. „Eu știu că această asociație a fost finanțată pentru proiecte în mediul online. Acum, de ce nu a primit ieri? Există o comisie care a analizat dosarul. Am văzut și eu în presă ieșirea. Nu știu dacă au făcut contestație, s-a făcut un raport și aveau termen de contestație. Va trebui să verific luni și voi verifica”, a spus Călin Dorba.

Pe fir a intervenit și Alin Nica, candidatul PNL pentru președinția Consiliului Județean Timiș

Alin Nica lovește direct în Călin Dobra și spune că agenda culturală se află la cheremul intereselor președintelui CJT. Acordarea punctajelor pentru obținerea finanțărilor nu ar fi transparentă, iar de multe ori, deciziile celor din comisia de evaluare nu ar avea un fundament solid, spune acesta.

„Agenda culturală a Județului Timiș se dovedește a fi mai degrabă o unealtă politico-electorală a actualei conduceri a Consiliului Județean Timiș. Din păcate, sunt finanțate mai degrabă simpozioane, mese rotunde și concerte cu câțiva spectatori în detrimentul unor proiecte majore care, pe lângă faptul că aduc faima județului Timiș, sunt menite să contribuie la dezvoltarea turismului și atragerea de vizitatori în Banat. Un astfel de proiect, respins la finanțare de Consiliul Județean Timiș în acest an, este «Color the Village ediția 2020», al Asociației Acasă în Banat, prin care 30 de case din comună timișeană Racovița sunt plănuite să fie reparate și zugrăvite, dându-se astfel culoare unei localități aparte din Timiș. Proiectul, în concepția șefilor PSD-iști ai Consiliului Județean Timiș, nu are «relevanță culturală» și a fost respins în comisia de jurizare, astfel că nu i s-a găsit un loc pe agenda evenimentelor pentru care au fost alocați bani până la finele anului de către consilierii județeni. Un asemenea proiect, pe lângă faptul că lasă ceva în urmă, zeci de case salvate de la distrugere și puse în valoare, poate contribui, cu o promovare pe măsură, la atragerea turiștilor într-o zona frumoasă, dar mai puțin știută, situată nu departe de Timișoara. Mai mult, proiectul reunește sute de tineri voluntari care prețuiesc moștenirea culturală a Timișului și fac eforturi să conserve arhitectură caselor bănățene”, a transmis Alina Nica într-un comunicat de presă.

casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

Nica cere conducerii CJT să reanalizeze proiectele alese pentru finanțate prin Agenda Culturală 2020 și să găsească o formulă prin care să poată fi sprijinit acest proiect.

Soții Trifan nu se dau bătuți

Chiar dacă proiectul a fost respins, soții Trifan nu vor să renunțe. Ambiția lor este alimentată de oamenii care îi susțin, iar ediția din acest an va avea loc.

„Din fericire, sunt destui oameni pasionați de arhitectura sătească autentică, de viața comunităților locale, de păstrarea tradițiilor, care ne sunt alături și care ne fac să fim optimiști pentru ca ediția din acest an să aibă loc cu succes. Noi credem că Racovița merită să îi punem în valoare frumoasa arhitectură și de aceea mergem înainte! Sunt peste 200 de voluntari care vor să vină să dea o mână de ajutor, iar înscrierile sunt în continuare deschise”, a mai transmis Radu Trifan.



untitled design set 970x90 px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/