Ministerul Sănătății a lăsat bebelușii fără lapte praf! Fiecare DSP să se descurce cum poate

stiri Timisoara si Resita publicitate online untitled design set 970x90 px

Părinții care primesc lapte praf sub formă de ajutor de stat de la Ministerul Sănătății se plâng că au fost dați uitării. Semnalul de alarmă a fost tras de primarul Luca Mălăiescu, după ce beneficiarii din Oțelu Roșu i-au cerut socoteală.

„Deja au trecut două săptămâni peste termenul normal când trebuia să se distribuie laptele praf pentru bebeluși. Sunt foarte mulți părinți indignați că n-au laptele praf pentru copii”, ne-a transmis astăzi Luca Mălăiescu. Este vorba despre laptele praf distribuit de DSP către autoritățile administrative locale, cutiile fiind ulterior ridicate lunar în baza rețetelor emise de medicii de familie.

Se pare însă că au trecut mai bine de două săptămâni de când Ministerul Sănătății a lăsat în plata Domnului bebelușii din toată țara ai căror părinți au dreptul să primească gratuit lapte praf. Iar motivul este aberant! Ministerul Sănătății a încheiat contract cu o singură firmă pentru distribuirea laptelui praf, iar dacă aceasta a spus că nu mai are posibilitatea să-și onoreze obligațiile, totul a rămas în aer. Așa se face că în urmă cu câteva zile a apărut o modificare la ordinul de ministru legat de programele de sănătate prin care direcțiile de sănătate publică sunt anunțate că trebuie să demareze singure procedurile de achiziție până când Ministerul va finaliza licitațiile centralizate.


Aberant este nu doar faptul că modificarea a fost făcută în urmă cu doar câteva zile, când existau deja întârzieri în furnizarea laptelui praf, ci și că nu a fost transmisă o adresă oficială direcțiilor de sănătate publică, reprezentanții Ministerului Sănătății mulțumindu-se doar să publice această modificare în Monitorul Oficial.

Fiind vorba în total de 158.000 de lei, o sumă care nu permite achiziție directă, este nevoie de procedură de achiziție, ceea ce înseamnă că, în varianta fericită în care nu apar contestații, laptele praf ar putea fi din nou livrat familiilor abia în a doua jumătate a lunii august.

publicitate ziar expresb 1000x100

La DSP Caraș-Severin se ia în calcul achiziția laptelui praf pentru doar o lună, astfel încât să fie posibilă procedura simplificată, ceea ce ar grăbi un pic lucrurile. „Facem tot posibilul ca bebelușii să primească în cel mai scurt timp laptele praf”, a dat asigurări directorul executiv Dan Miloș.

În 2017 a fost aceeași situație. Atât a fost de contestată procedura de atunci a Ministerului Sănătății, încât abia în octombrie 2018 a fost declarată câștigătoare firma Mediplus.

Trist este că aceeași problemă a apărut și în privința unor medicamente, așa că unitățile sanitare sunt obligate acum să demareze proceduri de achiziție. În tot acest timp, pacienții sunt singurii care suferă.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/