Proiect unic în țară! Cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Timișoara vin în sprijinul persoanelor supraponderale

untitled design set 970x90 px

În cadrul unui proiect unic în țară, specialiștii de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara s-au folosit de metode genetice și de nutriție pentru a depista și corecta problemele care îi împiedică pe oameni să slăbească.

Ocupăm locul trei în Uniunea Europeană în privința obezității, iar numărul copiilor care se confruntă cu această problemă a crescut de la an la an. Proiectul NutriGen, dezvoltat de o echipă de doctoranzi, medici și cercetători de la UMFT, presupune dezvoltarea și implementarea principiilor nutriției de precizie în tratamentul dereglărilor metabolice asociate acestei patologii. Au fost vizați atât adulţi, cât şi copiii diagnosticați cu obezitate și complicații ale bolii: diabet zaharat, colesterol crescut sau rezistență la insulină.

Concret, în urma studiilor, au fost identificate anumite variații genetice astfel încât medicii să le poată prescrie persoanelor supraponderale un tratament individualizat cu alimente dietetice menite să le scape de kilogramele în plus. „Noi mai avem încă foarte mult de lucru, rezultate care urmează să fie publicate, brevet depus la care așteptăm rezultate. Avem și planuri de viitor pentru că deja ne-am înscris într-o echipă mondială care se ocupă de obezitate și nutriție personalizată pe diverse planuri.”, a spus prof. univ. dr. Maria Puiu, coordonatorul Centrului de Medicină Genomică din cadrul UMFT.

Proiectul a fost implementat pe o perioadă de 42 de luni, timp în care au fost făcute mai multe studii pe pacienți.

publicitate ziar expresb 1000x100

„Acest proiect mi se pare extrem de interesant, chiar inovator prin rezultatele obținute în urma cercetării, deoarece obezitatea este o boală a secolului. Și obiceiurile alimentare sunt cauza, dar există și o anumită predispoziție genetică, iar identificarea acestor variații genetice care predispun la obezitate și descoperirea unei terapii individualizate prin diete va duce la îmbunătățirea rezultatelor. În programul de dezvoltare antreprenorială pe care doresc să îl implementez se află și includerea unei platforme de testare genetică și încheierea de contracte în parteneriat public-privat cu cabinetele din oraș și din regiune astfel încât să continuăm să facem aceste profiluri genetice pentru a le fi mai ușor medicilor nutriționiști să trateze această afecțiune.”, a explicat Octavian Crețu, rectorul UMFT.

Datele obținute vor fi folosite în noi studii care au ca scop modelarea altor parametri biologici implicați în obezitate, iar apoi se va da startul dezvoltării comerciale a alimentelor dietetice. Proiectul a fost condus de dr. Mihai Niculescu, director de proiect, care lucrează în două companii private americane de tip start-up. Este fondatorul companiei Advanced Nutrigenomics și chief scientific officer în cadrul Nutrigene Sciences.

Valoarea totală a proiectului este de aproape 9 milioane de lei. Impactul economic al obezităţii pe plan mondial este estimat anual la două trilioane de dolari și cuprinde, pe lângă cheltuielile medicale aferente, şi costurile economice indirecte precum morbiditatea şi mortalitatea crescute sau reducerea productivităţii şi a calităţii vieţii.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/