Coronavirus: Măsuri extreme luate la nivel național! Regulile intră în vigoare de astăzi!

untitled design set 970x90 px

România a intrat pe harta coronavirusului din 26 februarie. În mai puțin de două săptămâni, numărul pacienților diagnosticați cu COVID-19 a ajuns la 13, iar cele mai multe cazuri au fost confirmate în vestul țării.

Pentru a limita pe cât posibil răspândirea virusului, autoritățile au luat o serie de măsuri care intră în vigoare începând de astăzi, 8 martie. Așadar, până în 31 martie, cu posibilitate de prelungire a perioadei, sunt interzise manifestările publice sau private, în spații deschise sau închise, cu un număr de participanți mai mare de 1.000 de persoane.

„Această măsură este obligatorie, la nivel național, pentru toți agenții publici și privați și nu este supusă negocierii, excepțiilor, neputând fi amânată. De asemenea, evenimentele la care este estimată participarea unui număr mai mic de persoane pot fi organizate doar după obținerea aprobării de la Direcțiile de Sănătate Publice locale. Acceptul sau refuzul organizării va fi transmis în baza unei analize care ține cont de natura evenimentului, grupa de vârstă a participanților, modalitatea în care participanții ajung la eveniment și durata deplasării către eveniment, dacă există posibilitatea ca la eveniment să participe persoane pentru care există posibilitatea să fi fost în zone de risc sau să fi intrat în contact cu persoane contaminate”, a transmis Departamentul pentru Situații de Urgență, condus de Raed Arafat.

De asemenea, în aceeași perioadă nu vor mai fi organizate stagii de practică în spitale pentru studenții la medicină și farmacie, cu excepția situațiilor de voluntariat în sprijinul medicilor. Aparținătorii pacienților nu pot efectua vizite în spitale, iar cursurile în unitățile de învățământ vor fi suspendate în cazul în care apar elevi, preșcolari, studenți sau cadre didactice diagnosticate cu COVID-19. Decizia de suspendare nu va fi luată de Ministerul Educației, ci de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.

„Reiterăm faptul că nu se eliberează certificate medicale de <om sănătos> și că pacienții care nu prezintă suspiciuni nu sunt testați pentru infectarea cu virusul COVID – 19. Dintre cei 13 cetățeni care au contactat virusul, 4 sunt declarați vindecați și au fost externați. Starea de sănătate a pacienților internații este bună, iar persoanele în vârstă și care au boli cronice sunt monitorizate cu atenție”, au mai transmis autoritățile.

Situația la nivel național și european

publicitate ziar expresb 1000x100

Pe lângă bilanțul persoanelor care au contactat virusul, Direcțiile de Sănătate Publică monitorizează 15 români aflați în carantină. De asemenea, alte 12.734 de oameni se află în izolare la domiciliu.

„Se observă o ușoară scădere atât a numărului persoanelor aflate în carantină instituționalizată, cât și a celor aflate în izolare la domiciliu, ca urmare a împlinirii termenului de 14 zile de la intrarea în aceste proceduri pentru persoanele care au venit în țară începând cu 22 februarie. În cursul zilei de ieri, 7 martie, au fost înregistrate 89 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 669 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor. Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE. De asemenea, cetățenii români din străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20”, se mai arată în comunicatul de presă emis de DSU.

La nivel european au fost raportate 7.264 de cazuri, cele mai multe fiind înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit.

UPDATE

Măsurile impuse de Departamentul pentru Situații de Urgență au fost deja puse în aplicare, la Timișoara. Salonul de Carte Bookfest nu va mai avea loc în orașul de pe Bega. Evenimentul îndrăgit de bănățeni a pregătit pentru ediția din acest an peste 40.000 de volume, majoritatea aflate la reducere față de prețul librăriei. „Regretăm că nu putem fi alături de publicul și autorii împreună cu care organizăm Salonul de Carte Bookfest Timișoara, dar prioritatea în acest moment o reprezintă siguranța persoanelor. Sperăm ca situația să revină la normal cât mai curând și ca edițiile următoare ale Salonului de Carte Bookfest să se desfășoare fără niciun impediment”, au transmis reprezentanții Asociației.