Proiect transfrontalier pentru a salva Moldova Nouă de poluare. Cazurile de cancer din zonă au crescut!

Moldova Nouă și împrejurimile, inclusiv zona de pe malul sârbesc al Dunării, sunt afectate de poluare, în urma exploatărilor miniere. Românii și sârbii doresc să studieze problema pentru a limita nivelul de toxicitate, iar în acest sens, timp de doi ani, problema va fi studiată serios în cadrul unui proiect transfrontalier.

Este vorba de un proiect în care este implicată Universitatea de Vest din Timișoara, institutul de minerit și metalurgie din Bor, un oraș din Valea Timocului, precum și Grupul Ecologic de Colaborare Nera. Concret, în zona orașului Moldova Nouă, dar și în Bor, se exploatează diverse minereuri, precum cuprul, aurul sau argintul. Acest lucru are un impact negativ și asupra apelor din zonă. „Prin acest proiect, dorim să evaluăm poluarea din Moldova Nouă și din zona transfrontalieră. Vrem să stabilim calitatea apel, să remediem efectele poluării și să educăm populația din zonă”, a precizat managerul de proiect din partea română.

Cei de la institutul de profil din Bor, oraș cu o mare comunitate de români, nu sunt la primul proiect de amploare cu străinătatea. „Mai avem două proiecte similare, mari, unul cu Japonia, altul cu o companie din Germania”, a spus reprezentantul institutului din Bor. Proiectul are mare majoritate a finanțării asigurate printr-un proiect de cooperare transfrontalieră prin care se asigură 80% din sumă. Restul banilor vin, în mare parte, de la cele două state implicate.

Corneliu Sturza Popovici, de la GEC Nera, a punctat că poluarea în oraș a crescut după închidere Moldomin, în 2006. „Au trecut 13 ani de când la Moldova Nouă s-a închis Moldomin și noi nu am reușit să stopăm poluarea. Autoritățile române nu vorbesc despre acest lucru, dar cei de la institutul din Kragujevac au o situație exactă, pentru că ajunge și la ei poluare din Moldova Nouă. În ultimii 13 ani au crescut numărul de cancere de plămâni, colon și ficat cu peste 40%”, a precizat reprezentantul GEC Nera.

Proiectul va fi implementat pe o durată de doi ani.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/