O intersecție din Timișoara, magnet pentru gunoaie! De la sute de papuci, la zeci de saci plini cu moloz

Au trecut doar două luni de când sute de papuci au fost aruncați la intersecția străzilor Gheorghe Doja și Romulus din Timișoara, iar istoria se repetă. Zeci de saci plini cu moloz au fost abandonați în același loc, spre uimirea trecătorilor.

Sute de papuci de iarnă, de vară, pentru copii sau adulți au fost aruncați pe trotuar în luna septembrie. În locul second-hand-ului de atunci, stau acum zeci de saci plini cu moloz. Muntele a fost, pur și simplu, proptit de semnele de circulație în speranța că cineva se încumetă să elibereze zona. Problema este deja cunoscută de cei care locuiesc sau lucrează în apropiere. „Era o mașină abandonată acolo. Au luat mașina și au adus asta. E colțul Kinder, nu știi ce îți aduce ziua următoare”, a spus un tânăr. 

În Timișoara au fost amenajate puncte pentru deșeurile rezultate din munca în construcții, mobilă sau deșeuri vegetale, dar și puncte unde se pot duce electrocasnicele vechi. Orașul e plin de pubele și, mai nou, au fost introduse și cele speciale pentru reciclat. De asemenea, prin schimbarea organigramei Poliției Locale, 15 posturi de personal angajat pentru pază au fost transformate în posturi de polițiști locali cu scopul de a-i amenda pe cei care abandonează gunoaie.

Și la nivel național s-au luat măsuri în contextul adaptării la normele europene. Persoanele fizice care nu respectă regulile de gestionare a deșeurilor vor fi nevoite să scoată din buzunar între 3.000 și 6.000 de lei, față de 1.000 sau 2.000 de lei, iar cele juridice între 20.000 și 40.000 de lei.