Proiect Timișoara – Germania pentru pacienții oncologici

novel treatment option for advanced breast cancer patients 1440x810

Universitatea de Medicină și Farmacie Timișoara ridică standardul în medicina oncologică împreună cu specialiști germani. Iar Ministerul Sănătății oferă ajutor financiar prin PNRR.

În domeniul oncologiei, Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara a demarat, împreună cu Societatea Germană de Cancer, un proiect prin care se standardizează circuitul pacientului, modul în care este el îngrijit, modul în care colaborează multiplele specialități implicate în acest act medical atât de complex.

„Societatea Germană de Cancer a dezvoltat acest proces de standardizare a îngrijirilor pornind, desigur, de la standardizarea aspectului medical, tehnic, al îngrijirii pacienților prin elaborarea de ghiduri, dar și a indicatorilor de calitate a îngrijirilor din diverse centre oncologice. Aceste obiective finale au fost realizate prin certificarea centrelor oncologice. Acest proces de certificare înseamnă mai multe etape, având ca obiective realizarea rețelei de specialiști, de specializări calificate, și a modului de comunicare interdisciplinară între instituții care să acopere întregul lanț de îngrijire pentru pacientul oncologic. Societatea germană de oncologie are în evidență peste 140 de centre oncologice și 1.122 de centre de cancer de organ. În fiecare an, peste 275.000 de pacienți cu un diagnostic primar de cancer sunt tratați. Centrele acreditate de Societatea germană de cancer sunt localizate în șase țări și reprezintă cel mai bine implementat program pentru oncologie din Europa. Putem acum să ne raliem la această inițiativă pentru a înregistra un progres major în organizare, în relaționarea interspecialități și, în final, în calitatea îngrijirii pacienților”, a  anunțat prof. dr. Dorel Săndesc, președintele Comisiei de Anestezie și Terapie Intensivă din Ministerul Sănătății.

Datele ne arată că aproximativ 40% din cancere pot fi prevenite, iar în acest sens este esențial screeningul și accesul la un diagnostic precoce.

publicitate ziar expresb 1000x100

„Pentru acestea e nevoie de o infrastructură în care să se desfășoare toate aceste ample acțiuni. Tocmai aici ne va ajuta PNRR, care va veni cu o importantă contribuție la dezvoltarea infrastructurii, atât spitalicești, cât și la nivel de medicină primară. Vor exista investiții importante în sectorul prespitalicesc – vom avea posibilitatea de a dota peste 3000 de cabinete de medicină de familie. Există și numeroase acțiuni legate de screening, caravane mobile, centre comunitare, toate acestea creând condițiile necesare pentru a implementa ample activități de  prevenire și diagnostic precoce a cât mai multor cancere”, a afirmat dr. Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

În fiecare jalon al PNRR există obiective de investiții dedicate, într-o oarecare măsură, și pacienților oncologici. Este un program complex, care își propune să atingă atât segmentul resurselor umane, cel al mecanismelor de finanțare, a serviciilor de sănătate, cât și segmentul investițiilor în infrastructura de sănătate și dotarea cu echipamente a segmentelor prespitalicești și spitalicești, în valoare totală de aproximativ 2,5 miliarde de euro.