Proiect de lege pentru spitalele de psihiatrie. Cum comentează un deputat PSD arestarea juristului spitalului de profil din Jebel?

Deputatul PSD Bianca Gavriliță, fost director al Spitalului de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță Jebel, a vorbit despre un proiect de lege care să aducă modificări importante, pentru un plus de siguranță în acest gen de unități sanitare, cu statut special. Dacă propunerea va trece, condițiile din spitalele de psihiatrie  unde pacienții sunt periculoși, vor deveni mult mai bune. Gavriliță a comentat și atacul cu cuțitul de la Shopping City, comis chiar de un fost angajat din subordinea sa, de la Jebel.

Gavriliță spune că, deși în aceste momente rivalitățile politice din România sunt la cote ridicate, proiectul are susținerea parlamentarilor din toate partidele. Trei ani politicianul, care este la bază medic ginecolog, a condus Spitalul de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță Jebel. „De-a lungul celor trei ani m-am lovit de diverse situații și aspecte care nu puteau fi rezolvate din cauza faptului că nu exista o lege în acest sens. Am lucrat la această lege cu specialiști, medici psihiatri, psihologi, am consultat legislația internațională și europeană și în ultima fază, am discutat cu directorii celor patru spitale de profil din țară. Aceste spitale au un caracter special și anume, că o mare parte dintre cei internați sunt internați în urma comiterii unei fapte penale și, dat fiind faptul că nu au discernământ, sunt absolviți din punct de vedere juridic, dar sunt internați acolo printr-o hotărâre judecătorească. Legea este gata, va fi susținută de toate partidele politice.”, a precizat Bianca Gavriliță.

Proiectul de lege prevede un protocol pentru transportul celor internați la instanță, asigurarea demnității umane a pacienților, dar și măsuri de siguranță pentru personalul acestui tip de spitale. „În această lege va exista un protocol și obligația de a se ocupa și financiar de deplasarea bolnavilor. Era o mare problemă când un bolnav avea un termen de judecată, pentru că el trebuie dus cu salvarea, cu mașină însoțitoare și nu era o referință în lege cine plătește acest lucru. Apoi, sunt lucruri mici care țin de demnitatea umană. Pentru că pe acești pacienți, în mare parte, familiile nu-i mai vizitează. Acești oameni au nevoie de bărbierit, de tuns, lucruri care țin de demnitatea umană și care nu erau prevăzute înainte. Ei nu au acces la instrumente ascuțite. Sunt lucruri aparent banale, dar necesare. De asemenea, sunt aspecte despre pază și protecție. Acești bolnavi au un grad de violență. Măsuri de siguranță sunt considerate acum că cei internați sunt aduși cu patru-cinci mașini și lăsați cu un medic, un asistent, care nu are în fișa postului imobilizarea unui bolnav violent. Se va înființa un departament specializat de pază și protecție în spitale și se vor face inclusiv cursuri pentru îngrijitori și cei care supraveghează pacienții.”, a explicat deputata.

Juristul Alexandru Olariu ar fi tăiat doi tineri la filmul „Pisica verde” deoarece era afectat de decesul tatălui său

Săptămâna aceasta, Timișoara a fost șocată de faptul că Alexandru Olariu, jurist și psiholog la spitalul din Jebel, a atacat doi tineri cu un cuțit la cinematograful de la Shopping City, la proiecția peliculei „Pisica verde”. Gavriliță a lucrat cu cel pentru care procurorul a și dat mandat de arestare pentru 30 de zile. „Eu acolo l-am găsit, era deja angajat al spitalului. Nu a avut nicio abatere disciplinară, nu am avut probleme cu dumnealui. Dar am înțeles că a avut un incident nefericit în familie, decesul tatălui lui, și probabil a fost un moment declanșator, în care s-a decondesat, probabil. Eu am încercat în perioada în care am fost manager, să facem testări și personalului TESA, cum se face personalului medical.”, a punctat Bianca Gavriliță despre acest caz.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/