Sprijin pentru medicii rezidenți: „Am depus un amendament să nu fie nevoie de ministru al Educației”

Examenul de rezidențiat din acest an a fost amânat din cauza crizei politice din România. Mai precis, pe fondul legislației complicate, un astfel de examen nu se poate organiza în absența unui ministru al Educației cu drepturi depline. Deputatul PSD de Timiș, Bianca Gavriliță, a depus un amendament pentru ca pe viitor examenul de rezidențiat să depindă de Ministerul Sănătății, nu și de cel al Educației și Cercetării.

După moțiunea de cenzură, vechii miniștri rămân în funcție până la numirea unui nou Guvern, doar că Educația a rămas fără „șef” după demiterea Ecaterinei Andronescu. Ministrul Culturii, Daniel Breaz, e interimar și la Educație, dar pentru organizarea unui examen, e nevoie de semnătura unui ministru cu puteri depline. Bianca Gavriliță, care este medic, spune că în Europa examenul de rezidențiat nici nu depinde de structurile centrale care se ocupă de educație. „Săptămâna trecută am depus un amendament, astfel încât să nu fie nevoie de ministrul Educației pentru demararea acestui examen. În multe alte țări din Europa organizarea aparține de Colegiul Medicilor și de forurile superioare din Ministerul Sănătății, nicidecum de cel al Educației.”, a precizat parlamentarul.

Propunerea a primit undă verde, iar astfel, dacă, ipotetic vorbind, anul viitor nu va exista un ministru al Educației în toamnă, examenul de rezidențiat nu va avea de suferit. „Am primit aviz de la șeful comisiei de sănătate pentru acest document, ceea ce presupune ca în Biroul Permanent al Camerei Deputaților să fie o ședință a Comisiei de Sănătate, cu un punct pe ordinea de zi, această modificare. Vrem să facem o ordonanță guvernamentală.”, a mai explicat Gavriliță. Examenul de rezidențiat avea loc, tradițional, în luna noiembrie. Inițial, totul a fost amânat pentru data de 8 decembrie.