Proiect de lege iniţiat de senatorul Chisăliţă, votat cu 247 de voturi „pentru“ şi nici unul „contra“!

banner publicitar

După ce a trecut şi de Senat, un proiect de lege propus de către senatorul PSD de Caraş-Severin, Ionuţ Chisăliţă, a fost adoptat ieri cu un vot cvasiunanim de parlamentarii prezenţi în plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional pentru această iniţiativă legislativă.

„Consiliul Național al Dizabilității din România (CNDR) mulțumește senatorului Ioan Narcis Chisăliță pentru colaborarea în spijinul persoanelor cu handicap. Ioan Narcis Chisăliță a preluat propunerea legislativă a Consiliului Național al Dizabilității de modificare a Legii 227/2015 privind Codul Fiscal. Propunerea legislativă a avut ca obiect înlăturarea discriminării între aparținătorii legali ai persoanelor adulte cu handicap grav sau accentuat, persoanele adulte cu handicap care au în proprietate clădirea de domiciliu sau un autoturism și reprezentanții legali ai minorilor cu handicap grav sau accentuat. Prin această propunere se acordă sprijin aparținătorilor legali ai persoanelor adulte cu handicap grav sau accentuat care, deși au același domiciliu cu persoana adultă cu handicap pe care o îngrijesc, nu puteau beneficia de prevederile Codului Fiscal“, a anunţat ieri CNDR, prin preşedintele Daniela Tontsch și vicepreşedintele Claudia Bratan.

„Mulţumesc CNDR pentru colaborare! Sunt convins că și pe viitor vom colabora în beneficiul persoanelor cu dizabilităţi!“ – senatorul Narcis Ionuţ Chisăliţă

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat ieri, 18 aprilie, proiectul de lege potrivit căruia sunt scutiţi de plata impozitului pe clădirea de domiciliu, pe terenul aferent acestuia şi pentru un mijloc de transport reprezentanţii legali ai adulţilor cu handicap grav sau accentuat. Proiectul pentru modificarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal a fost adoptat cu 247 de voturi „pentru” şi două abţineri.

CITEŞTE ŞI: Senatorul Ionuţ Chisăliţă, aliatul CNDR!

Senatorul Ionuţ Chisăliţă a adresat aseară pe Facebook un mesaj către toţi parlamentarii care au votat în favoarea acestui proiect legislativ: „Mă bucur că ați votat proiectul al cărui inițiator sunt! Acest proiect nu are doar rolul de a schimba denumirea din inspectori în consilieri! Este un proiect cu mult mai multe implicaţii benefice pentru persoanele cu dizabilități! Mă bucur că a avut unanimitate de voturi!“.

Proiectul de lege prevede că se acordă scutiri de la plata impozitului pe clădirea folosită ca domiciliu, „aflată în proprietatea sau coproprietatea persoanelor cu handicap grav sau accentuat şi a persoanelor încadrate în gradul I de invaliditate, respectiv a reprezentanţilor legali, pe perioada în care au în îngrijire, supraveghere şi întreţinere persoane cu handicap grav sau accentuat şi persoane încadrate în gradul I de invaliditate”.

Aceleaşi categorii de persoane beneficiază de scutiri de la plata impozitului pe terenul aferent domiciliului. „Se acordă scutiri de la plata impozitului pentru mijloacele de transport aflate în proprietatea sau coproprietatea persoanelor cu handicap grav sau accentuat şi a persoanelor încadrate în gradul I de invaliditate, respectiv a reprezentanţilor legali, pe perioada în care au în îngrijire, supraveghere şi întreţinere persoane cu handicap grav sau accentuat şi persoane încadrate în gradul I de invaliditate, pentru un singur mijioc de transport, la alegerea contribuabilului”, mai stipulează proiectul.