În localitatea Berliște din județul Caraș-Severin a avut loc recent o sesiune de informare și conștientizare a populației adulte, dar și a copiilor asupra nevoii de păstrare a igienei în comunitate, în cadrul unui proiect transfrontalier pentru îmbunătățirea vieții cetățenilor, implementat în parteneriat cu Primăria comunei Covăcița din Serbia. Prin același proiect, comunitatea va avea parte de servicii diverse în dispensarul din localitate.
Seminarul susținut de către medicul de familie Claudia Nicolae este primul dintr-un șir de alte patru întâlniri care au ca scop creșterea gradului de securitate sanitară în rândul populației tinere, a copiilor, vulnerabile în fața bolilor actuale. Cu acest prilej, au fost diseminate informații privind pandemia sanitară, igiena primară și măsuri de prevenție.
„Tot în baza acestui proiect, comuna Berliște va beneficia de dotări moderne pentru dispensarul comunal, aparatură performantă necesară diferitelor investigații de care se vor bucura locuitorii celor 5 sate aparținătoare, aproximativ 1.400 de cetățeni dintre care aproximativ 200 de rezidenți temporari”, a precizat primarul comunei, Nicolae Orăvicean. Odată cu terminarea lucrărilor, dispensarul se va transforma într-un centru medical cu servicii conexe: realizare de analize primare, investigații radiologice, EKG, cabinet dentar și farmacie.
Primarul Nicolae Orăvicean este nemulțumit pentru că centrul medical la care comunitatea spera să aibă acces cât de curând a rămas fără medic, doctorița Claudia Nicolae care deservea comunele Berliște și Ciuchici optând pentru un alt post, fără navetă în mediul rural.
„Din păcate, Direcția de Sănătate publică nu gestionează această problemă în cele mai bune condiții, se știe demult despre acest neajuns, despre acest minus al personalului medical și de impactul negativ pe care îl are în comunitățile noastre. Nu apare nicio strategie, nici pe site nu este prezentată această problemă, nu se știe dacă s-au făcut demersuri, s-au contactat absolvenți rezidenți pe medicină de familie sau poate alți medici care vor să lucreze în România, de ce nu din afara țării”, acuză primarul care spune că deși s-a stabilit anterior, nimeni de la autoritatea sanitară din județ, nu l-a mai contactat în această privință.
De asemenea, primarul a avansat garanția unor facilități pentru medicul de familie care ar accepta să lucreze la dispensarul comunal din Berliște: toate gratuitățile privind instalarea în locuința de serviciu modernă, pusă la dispoziție de către administrația locală, consum de curent și alte utilități.
Momentan se fac demersuri pentru asigurarea serviciilor farmaceutice și urmează contactarea unor cabinete private de laborator, radiologie, imagistică și EKG pentru asigurarea acestor servicii medicale.