Proiect aprobat de liberali: cresc taxele și impozitele la Timișoara în 2019. „Este imoral și parțial ilegal!”

Taxele și impozitele vor crește de anul viitor la Timișoara. Proiectul a fost aprobat de consilierii locali miercuri după-amiaza, după o oră de discuții și în ciuda contraargumentelor aduse de social-democratul Dan Idolu, cel mai vocal consilier care nu a susținut majorarea propusă. 


Din anul 2019 vor crește impozitele și taxele pe mașini, clădiri nerezidențiale aflate în proprietate sau deținute de persoane juridice, cele pe terenuri și se va introduce și o taxă turistică. Proiectul prevede, de exemplu, că „impozitul pe mijloacele de transport datorat de persoanele fizice sau de persoanele juridice se majorează (…) cu o cotă adițională de 50% faţă de nivelul impozitului stabilit.” De asemenea, taxa de turism va fi de 2% din tariful de cazare, fără TVA. Nicolae Robu declara la sfârșitul lunii noiembrie că majorările nu sunt semnificativ mai mari și că în cazul taxelor pe mașini, de exemplu, posesorii de mașini cu capacitatea până la 1400 de cm3 vor plăti 7,5 lei pe lună, în loc de 5 lei cum e acum.

Persoanele fizice și juridice nu cunosc acest proiect. Nu înseamnă că dacă majorăm taxele va fi bine pentru investitori. Pot să spun că în numele grupului cu care m-am consultat nu susținem în relațiile noastre umane un asemenea proiect. Cred că ar trebui să respectăm legea, care spune că până în 31 martie a anului în curs fiscal să hotărâm ce urmează. Este nefiresc ca în luna decembrie să hotărâm noi repede că majorăm taxele. Este imoral și parțial ilegal!”, a spus Dan Idolu, liderul Grupului de consilieri locali PSD.

De cealaltă parte, Nicolae Robu l-a rugat pe șeful Direcției Fiscale, Adrian Bodo, să explice „cum stăm cu aspecte de legalitate”.

Noi suntem în litera legii. Nu mai putem să amânăm acest proiect. Ne interesează să introducem date, să închidem anul fiscal, să facem calcule pe anul următor şi să deschidem noul an fiscal în condiții optime”, a spus Bodo.

De asemenea, din 2019 se va introduce, la Timișoara, o nouă taxă. Este vorba despre o sumă pe care trebuie să o plătească cei care nu vor să se căsătorească la Casa Căsătoriilor. Valoarea acesteia este de 1.000 de lei și sunt scutite persoanele cu dizabilități, bolnavii internați în spital și deținuții.

Proiectul a fost aprobat cu 14 voturi, deci datorită (sau din cauza) liberalilor. Reprezentanții primăriei estimează că, odată cu majorarea taxelor de anul viitor, la bugetul local se va încasa cu 75 de milioane de lei în plus.

Sursă foto: pressalert.ro.