Programul USR-PLUS pentru Consiliul Județean: investiții în sănătate, educație, turism și infrastructură rutieră, administrație publică fără penali, transparentă și digitalizată

Andrei Plujar, candidatul Alianței USR-PLUS la președinția Consiliului Județean Caraș-Severin, și-a prezentat programul electoral pe care îl va pune în practică din 28 septembrie, în prezența copreședintelui alianței la nivel național, Dacian Cioloș.

Soluțiile pe care le propune Andrei Plujar pentru reinventarea administrației județene sunt structurate pe 5 piloni: sănătate, educație, turism, infrastructură rutieră și administrație publică fără penali, transparentă și digitalizată.

„Programul meu se bazează pe cinci piloni și aș vrea să încep cu primul ce privește sănătatea. Știm cu toții stadiul în care se află Spitalul Județean din Reșița, spital aflat în atribuțiile Consiliului Județean, și știm cu toții cum arată spitalele staționare județene, chiar Spitalul 2 care este spital COVID și se află într-o stare deplorabilă.

Vreau să vă spun că în această campanie pe teren am întâlnit în Valea Almăjului o situația de-a dreptul tragică, și anume locuitorii din acea zonă trebuie să parcurgă peste 80 km ca să primească un diagnostic. Trebuie să vină la Reșița pentru a avea parte de un tratament de specialitate. Îmi e greu să cred, Consiliul Județean care este cel mai mare angajator din Caraș-Severin nu își permite să deschidă un spital staționar și în Bozovici. O policlinică, spre exemplu, nu un spital care să presupună și internări, un spital de ambulatoriu. Cred că trebuie să fie printre prioritățile noastre numărul 1 să reușim acest aspect”.

Un alt pilon pe care se bazează programul lui Andrei Plujar privește educația, în special instituțiile de învățământ dedicate elevilor cu nevoi speciale. „Propun înființarea unui centru modern care poate să pună la dispoziție profesorilor care au nevoie o pregătire mai bună pentru a putea crea un program școlar strict pe nevoile elevilor cu probleme speciale”.

Candidatul USR-PLUS la fotoliul de președinte al Consiliului Județean Caraș-Severin susține că principalul punct pe care dorește să se axeze din 28 septembrie îl reprezintă turismul. Andrei Plujar vorbește chiar despre posibilitățile existente pentru construirea unei autostrăzi care ar rezolva o mulțime de probleme cu care se confruntă județul. „Ca să putem să facem un turism de calitate avem însă nevoie de infrastructură, pentru că avem foarte multe bogății naturale, avem un patrimoniu industrial moștenire pe care îl putem integra în circuitul turistic, avem un patrimoniul cultural și multietnic pe care, din păcate, nu îl exploatăm aproape deloc. Centrul de informare turistică al Consiliului Județean, ca activitate, nu ne spune prea multe. Nu avem nici măcar poze făcute de acest centru de informare a obiectivelor turistice din Caraș-Severin. Ca să putem transforma Caraș-Severinul într-un brand turistic 100% avem nevoie de infrastructură. Avem nevoie de autostrada A6, avem nevoie cu disperare de proiecte de infrastructură majoră pentru ca județul nostru să nu rămână izolat în continuare și avem o oportunitate imensă prin cele două Ordonanțe de urgență, 88 și 101/2020 prin care se produce o descentralizare către Consiliile Județene în ceea ce privește proiectele de investiții majore pe fonduri europene. Așadar, avem oportunitatea să facem studii de fezabilitate și să propunem noi înșine traseul autostrăzii A6. Autostrada A6 este necesară atât pentru Caraș-Severin cât și pentru Mehedinți. Sunt două județe care au rămas mult în urmă și au rămas izolate, de aceea propun ca traseul autostrăzii A6 să treacă prin Reșița și Caransebeș pentru ca astfel pot să deservească celor doi poli economici majori din Caraș-Severin și totodată va permite ca și Oravița și Moldova Nouă să nu rămână izolate”.

În ceea ce privește administrația publică județeană pe care speră să o reprezinte din postura de președinte începând de la finalul lunii septembrie, Plujar consideră că trebuie să se renunțe o dată pentru totdeauna la angajările pe pile, în detrimentul competenței. „Cunoaștem cu toții situația care se regăsește în momentul de față în CJ, știm că este cel mai mare angajator, dar știm și am aflat modul în care s-au făcut numiri pe funcții. Trebuie să reformăm această administrație publică în ceea ce privește Consiliul Județean și anume avem nevoie de transparență și digitalizare. Avem nevoie ca marele deziderat al nostru, al Alianței USR-PLUS, și anume «Fără Penali în Funcții Publice», să îl introducem și în Consiliul Județean.”, este propunerea candidatului USR-PLUS pentru președinția CJ, Andrei Plujar.

(E)