Programul „Prima Casă 2018“ la Caransebeş? Cerere mare, ofertă săracă la apartamentele vechi!

explo 1000x200

Guvernul a aprobat Hotărârea privind alocarea plafonului de garanții ce pot fi emise în cadrul Programului „Prima Casă 2018“, plafon ce însumează 2 miliarde de lei. Piaţa imobiliară din Caransebeş reacţionează.

În calitatea sa de mandatar al statului român prin Ministerul Finanțelor Publice, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii va demara în termenul legal procedura de evaluare anuală a modului de utilizare a plafoanelor de garantare de către finanţatorii participanţi în cadrul Programului „Prima Casă“. Beneficiarii programului pot lua împrumuturi de cel mult 66.000 de euro pentru locuinţe noi şi 54.000 de euro pentru locuinţe vechi, cu un avans de 5%.

În opinia agentului imobiliar Bianca Ștark din municipiul Caransebeș, Programul „Prima Casă“ este deopotrivă un ajutor, dar și un factor de dezechilibru pentru piața imobiliară, deși a fost mulți ani o gură de aer pentru vânzători, cumpărători, dar și pentru bănci.

„Dacă ne raportăm la anul trecut, pe fondul creșterilor veniturilor salariale, potențialii cumpărători au optat să achiziționeze o proprietate, în special în perioada martie – august, cât a durat finanțarea pentru Programul Prima Casă. În dorința de a găsi, cât mai repede, finanțare și de a obține creditul mult dorit, clienții din 2017 au optat pentru achiziția unui apartament din imobilele vechi – procedură bancara mult mai ușoară, astfel că fiind oferte puține, pe fondul unei cereri crescute, vânzătorii au crescut prețurile. Am fost foarte atentă la evoluția preţurilor din Caransebeș și vreau să vă spun că și în acest an se va repeta scenariul și, pe fondul cererii, vom asista la majorări de preț”, a afirmat agentul imobiliar Bianca Ștark.

Piața apartamentelor „vechi” este una foarte săracă în comparație cu anii anteriori, potențialii cumpărători plângându-se că „nu au din ce alege”, spune Bianca Ștark.

„Prețul apartamentelor din Caransebeș a crescut ușor, astfel: 525 euro/mp pentru garsoniere sau apartamente cu o cameră; între 542 – 565 euro/mp pentru apartamente cu două camere; între 510 – 560 euro/mp pentru apartamentele cu 3 camere și 496 euro/mp pentru cele cu patru camere. Față de aceeași perioadă a anului 2017, indicele imobiliar pentru apartamentele „vechi” variază cu : 1%, în creștere pentru garsoniere și apartamente cu o cameră; 5, 35%, în creștere pentru apartamente cu două camere; 5,6%, în creștere pentru apartamente cu trei camere și 0,25%, în creștere pentru apartamente cu patru camere”, precizează agentul imobiliar.

Cât despre prețul apartamentelor noi, dezvoltatorii imobiliari din Caransebeș și-au argumentat creșterea ca urmare a măririlor salariale, a creșterii prețului la combustibil și, mai ales, a creșterii prețului la tot ce înseamnă materiale de construcții. Toate aceste creșteri se regăsesc în prețul final pe metru pătrat de construcție nouă: 600 euro/mp pentru apartamentele cu unu, două și trei dormitoare în complex SAFIR și 650 euro/mp pentru apartamentele cu două și trei dormitoare în complex MORES.

banner 970 x 250