Programul pentru diabetici a intrat în comă

Pe final de an, apare și criza de medicamente. Diabeticii sunt obligați să scoată din buzunar sume monstroase de bani, ca să își plătească integral tratamentul. Luna octombrie le pune în pericol viața acelora care sunt dependenți de insulină.

În Caraș-Severin există dificultăţi în ceea ce privește medicamentele pentru bolnavii de diabet. Deși în întreaga țară sunt probleme cu medicamentele gratuite și compensate și în cazul celorlalte programe, oficialii de la Casa de Asigurări de Sănătate din județ susțin că primesc fonduri cu regularitate. Ba mai mult, chiar așteaptă aproximativ 3,5 milioane de lei. La pacienții bolnavi de diabet însă, bugetul alocat nu acoperă cheltuielile până la sfârșitul anului.

“La această oră, ceva probleme există la diabet. În rest, nu sunt! La diabet, banii nu acoperă alocarea de medicamente gratuite și compensate până la sfârșitul anului, dar sigur ne vor finanța și aici. Casa Națională cunoaște toate aceste lucruri, nu numai la noi, ci și la celelalte Case Județene și ne-a acordat sumele, probabil, în limita încasărilor la nivel de țară”, a declarat Gheorghe Dumitraşcu, directorul executiv Casei de Asigurări de Sănătate din Caraș-Severin.

Potrivit șefului de la CJAS, creditele de angajament acordate pe anul 2012 acoperă consumul aferent lunii septembrie 2012. Încă nu s-au preluat toate raportările farmaciilor, dar oficialii instituției sunt de părere că se vor încadra în suma acordată. „În general, în ultimele luni, ni s-au dat sume care să acopere consumul lunii următoare, deci ne așteptăm ca și în octombrie să primim sumele necesare: 3,5 sau 3,6 milioane de lei”, a precizat directorul executiv al Casei Județene de Asigurări de Sănătate pentru cotidianul online „Express de Banat”.

Obișnuiți cu criza
Pentru că în România medicamentele gratuite și compensate s-au alocat mai tot timpul la limită sau în condiții de criză, farmaciștii s-au obișnuit cu situația.

“În Uniunea Europeană au apărut mari probleme cu fondurile de sănătate. Acestea au vizat țări la care nu ne așteptam. Cert este că la noi, probabil și pentru faptul că situația de criză a fost permanentă, nu ne-am dat seama că în prezent avem probleme mai mari ca în anii precedenți. Cu siguranță, lucrurile vor merge pe un trend ascendent constant și vom intra în normalitate și cu fondurile de sănătate”, a declarat Pavel Roșca (FOTO), președintele Colegiului Farmaciștilor din Caraș-Severin. Acesta preconizează că, de anul viitor, România ar putea intra pe un teritoriu al normalității, astfel că medicamentele și fondurile vor fi satisfăcătoare ca și nivel de acoperire.

Comments

  1. eu says:

    dragul meu despre care uniune vb?ai fost vreodata in vreu spital in alta tara?ma indoiesc din moment ce aberezi in halul asta.in orice tara din UE,orice asigurat beneficiaza de medicamente si tratament GRATIS,consultatii si extractii,plombe tot gratis la stomatolog pe cand la noi in spital nu ai ce cauta fara spaga,pana si femeia de servici cere spaga …..si nu te da starin de cauza,caci stii si cum sunteti “recompensati”cand bagati pe gat omului un medicament doar de dragul de a face targetul.daca taceai filosof ramaneai.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/