Programul cultural actualizat pentru TM2023, susținut de Comisia Europeană

piata unirii
po 1000x100px (3)

Programul cultural pentru anul 2023, când Timișoara va deține titlul de Capitală Europeană a Culturii, a fost actualizat, iar Centrul de Proiecte transmite că acesta are susținerea Comisiei Europene. „Proiectul dumneavoastră are potențialul de a avea o rezonanță puternică”, a afirmat Barbara Gessler, șeful de Unitate Europa Creativă.

Vești bune de la Bruxelles privind titlul de Capitală Europeană a Culturii pe care Timișoara îl va deține în anul 2023. Centrul de Proiecte din cadrul Primăriei Timișoara anunță că programul cultural actualizat are susținerea Comisiei Europene.

Programul actualizat este, în mod clar, una dintre cele mai importante reușite din ultimele luni și o piatră de hotar esențială pentru 2023, fiind cu siguranță rezultatul pozitiv al efortului uriaș al noii Echipe Curatoriale, care oferă proiectului îndrumarea artistică și expertiza strategică solidă pe care le-a solicitat panelul (de experți independenți care monitorizează progresul Timișoarei – Capitală Europeană a Culturii, din partea Comisiei Europene – n.n.). (…) Multe proiecte au potențialul de a reaprinde un sentiment de cetățenie activă în oraș și în Europa, așa cum a fost dintotdeauna intenția/conceptul Capitalei Europene a Culturii (la Timișoara – n.n.). Sperăm că acest program cultural actualizat poate constitui o bază solidă pentru a merge mai departe fără întârziere. (…) Proiectul dumneavoastră are potențialul de a avea o rezonanță puternică și de a transmite mesaje foarte pozitive în întreaga Uniune Europeană, iar noi contăm pe Timișoara, județul Timiș și România să îl materializeze”, a declarat Barbara Gessler, șeful de Unitate Europa Creativă a Comisiei Europene și directorul general pe Educație și Cultură.

Echipa Curatorială Timișoara 2023, care a avut sarcina de a actualiza programul cultural, este formată din șapte profesioniști din domeniul culturii, selectați de către un juriu independent în urma unui apel internațional, lansat de către Centrul de Proiecte în toamna anului 2021.

1000x200 dacus 02

Comunitatea este adevărata forță a acestui proiect care va schimba orașul pentru mulți ani de acum înainte. Îi așteptăm alături de noi pe toți ce care simt că aparțin acestei comunități. Pentru că titlul de Capitală Culturală Europeană este al Timișoarei și al timișorenilor, nu al unei persoane sau al unei asociații, lucru confirmat de Comisia Europeană în toate documentele oficiale. Doresc să felicit Echipa Curatorială care a lucrat intens în ultimele luni pentru adaptarea bid book-ului cu care orașul a câștigat acest titlu la noul context în care trăim. Scrisoarea de felicitare primită de la Comisia Europeană confirmă aceste eforturi pe care noi, împreună cu o echipă de profesioniști, le facem pentru ca anul 2023, să fie unul de succes pentru Timișoara”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Programul cultural a fost actualizat în această lună, fiind transmis Comisiei Europene, Ministerului Culturii și Consiliului Județean Timiș. Printre altele, versiunea actualizată cuprinde și o serie de proiecte noi. În perioada următoare, Centrul de Proiecte va deschide programul de finanțare pentru organizațiile-gazdă și partenerii acestora și vor fi lansate noi apeluri de proiecte pentru consolidarea programului.

Banner night theater LightsON TM 2023 1000x100px