Persoanele cu inițiativă, spirit antreprenorial și idei bune pentru afaceri sunt încurajate să își încerce șansa, mai ales că găsesc un sprijin serios la Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș. Dintre programele în derulare, în 2018, Climate Kic, Sart Smart și SIA Vest s-au derulat cu succes, au permis unor experți să afle noi informații despre schimbările climatice și au oferit unor oameni cu inițiativă șansa să acceseze fonduri europene nerambursabile și naționale pentru ideile lor de afaceri.
Cei care au inițiative sunt încurajați să vină să ceară un sprijin prin programele de start-up. Deocamdată, județul Timiș nu stă grozav la Întreprinderi Mici și Mijlocii. „Județul Timiș are sub patru IMM-uri la 100 de locuitori, nu stăm foarte bine în comparație cu alte state ale Uniunii Europene”, a precizat la conferința de prezentare a proiectelor Octavian Culda, directorul Departamentului Programe de Dezvoltare, Finanțare și Consultanță (DPDFC). În anul recent încheiat, cei din Timiș au accesat prin programele CCIAT fonduri pentru diverse activități din domeniul serviciilor (restaurante), producție și chiar și pentru afaceri în domeniul comerțului.
Interes pentru programul Climate Kic
În 2018, CCIAT a avut activități în cadrul a patru sub-programe ale programului Climate Kic, centrat pe schimbările climatice și atenuarea efectelor acestora. Este vorba de sub-programele Climate-Kic Journey, Pioneers into Practice, ClimateLaunchPad și Climathon 2018. La Pioneers into Pratice, beneficiarii proiectelor au lucrat o perioadă în străinătate. „Căutăm experți din diferite domenii, care să fie dornici să iasă din zona de confort și să lucreze între patru și șase săptămâni într-un alt fel de organizație din altă țară”, a precizat coordonatoarea programului, Cristina Bădulescu.
Beneficiarii au fost Dana Jebelean, care a lucrat într-un ONG de proporții din Malta, Larisa Gărdean, care a fost în Italia, la Modena, și pregătește un sistem de închiriere a trotinetelor, și Diana Novac, care a avut ocazia să lucreze la o companie de marketing din Marea Britanie.
Afaceri dezvoltate prin Start-up Accelerator
Programul Start-up Accelerator a permis altor patru beneficiari să acceseze fonduri pentru a-și dezvolta afacerile inedite. Este vorba de Emanuel Topor de la M-Swis, cu un proiect cu energii renegerabile, Radu Jakab de la Zerocozi, care dezvoltă o aplicație pentru a evita statul la cozi în inistituții, Lucian Corduneanu de la SensiX, cu un sistem de soluții complete pentru companii mici și mijlocii pentru monitorizarea parametrilor energetici. Cei trei și-au dezvoltat planul de afaceri și cu ajutorul prgramului Climate Kic.
De asemenea, un alt beneficiar a fost Ștefan Foldi, de la Rawckers, cu o inițiativă în premieră pentru România. Practic, este vorba de prima fabrică ce produce brânză și lactate din nuci de caju și migdale, așadar, produse raw-vegan.
SIA Vest, program pentru stimularea ocupării și creșterii numărului locurilor de muncă
Un alt program al CCIAT a fost SIA Vest, iar printre beneficiari se numără Simona Buttara și Sebastian Mihăicuță. Simona Buttara este croitoreasă și a creat o școală de meserii la care acum se oferă cursuri pentru meseriile de croitor, ospătar, barman, îngrijitor de bătrâni și menajere, iar din acest an, antreprenoarea dorește să introducă și cursuri de organizator de târguri și expoziții și de florar.
Sebastian Mihăicuță are o idee inovativă, dezvoltarea unei platforme de asistență nutrițională sub forma unei aplicații de telefonie mobilă, centrată pe calitatea nutrienților și a modului de preparare. Practic, prin aplicație, utilizatorii pot încerca să mânâce mai sănătos. Publicul-țintă îl reprezintă atât persoanele sedentare, dar și cei pasionați de sport.
Sursă foto: ziuadevest.ro