Programe de studii pentru cei care urmează să opereze roboți. Educația se adaptează tendințelor din Occident

Educația urmează să fie adaptată economiei Industry 4.0 în România! Aceasta presupune tendințe de robotizare, automatizare și digitalizare, fiind necesar un contingent de un milion de persoane ce urmează să intre pe piața muncii, dar și 10.000 de roboți industriali!

Studiile asupra nevoilor economiei în privința adaptării forței de muncă și a proceselor tehnologice (precum este cel dezvoltat în 2019 de Universal Robots, ori cel al companiei Frames) arată că România va avea de rezolvat în scurt timp două crize specifice și complementare: acoperirea unui necesar funcțional al industriilor automatizate de a implica 10.000 de noi roboți în producția companiilor din România, dar și deficitul de aproximativ un milion de oameni în populația activă din piața muncii”, constată deputatul liberal Marilen Pirtea, coordonator al Comisiei de Educație a PNL.

Datele arată faptul că robotizarea va avea un impact considerabil în ceea ce privește piața muncii, însă nu prin afectarea locurilor de muncă, ci, din contră, prin apariția unor noi locuri de muncă, foarte specializate, necesare în vederea controlării economiei digitalizate, automatizate și comunicative.

Pornind de la ipoteza că cele mai active companii se vor adapta la schimbările tehnologice, devine important să înțelegem la ce ne putem aștepta ca nivel de creștere a proceselor de tip Industry 4.0. Pe scurt, Industry 4.0 cuprinde acele afaceri, organizații și companii care au integrat tehnologiile digitale, astfel încât instalaţiile, echipamentele și platformele lor productive ori de suport pot comunica între ele prin intermediul internetului, cu ajutorul noilor tehnologii. Aceste noi tehnologii cuprind reţele de comunicaţii, roboţi, imprimante 3D, sisteme și rețele de control şi trasabilitate, dar și, în viitor, maşini autonome și roboți semi-autonomi bazați pe Inteligență Artificială, toate reunite sub conceptul de Industry 4.0”, adaugă vicepreședintele Camerei Deputaților.

Calculele indică faptul că economia cu tehnologie avansată din România va avea nevoie în scurt timp de zece mii de roboți industriali, în timp ce numărul de locuri de muncă ce vor fi disponibile prin inventica și inovarea proceselor pe bază de automatizare și robotizare vor ajunge la aproximativ un milion.

Mai mult, liberalul Marilen Pirtea subliniază că Universitățile se pregătesc să adopte programe de studiu orientate spre programare și controlling, prin care studenții să-și integreze abilități de operare și adaptare la nevoile comunicative ale Industry4.0, pentru pregătirea specialiștilor ce urmează să opereze roboți.

1000 x 100 gif logiscool