VIDEO. Timișoara va avea un stadion nou, pe locația actualului „Dan Păltinișanu”! Ministrul Dezvoltării Regionale promite o arenă modernă, cu banii CNI

publicitate in ziar Casa Auto Timisoara

După ce în ultima vreme au apărut stadioane noi, în special în sudul României, înainte de alegerile europarlamentare, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Vasile-Daniel Suciu, a promis o arenă nouă la Timișoara!

Noul stadion va avea aceeași capacitate ca actualul „Dan Păltinișanu”, care urmează să fie demolat. Ministrul, care este și vicepremier, nu a putut da un termen exact. Deocamdată, pentru ca proiectul să poată începe, mai e nevoie de bucata de teren a Primăriei Timișoara, situată în partea de sub Peluza Sud, să fie cedată autorităților județene, care dețin mare parte a terenului de sub cel mai mare stadion din oraș.

La fel ca alte proiecte finanțate de Compania Națională de Investiții, nici măcar studiile de prefezabilitate și fezabilitate nu pot începe până nu se predă un teren liber de sarcini. De aceea, terenul Primăriei trebuie cedat autorităților județene, iar marți, primarul Nicolae Robu a retras proiect de hotărâre din ședința de plen. „Eu știu că ieri, în ședința de Consiliu Local a municipiului Timișoara, trebuia să fie un proiect de hotărâre care se referea la cei 5.000 de metri pătrați pe care Primăria trebuia să-i cedeze, să-i transfere, să reglementeze situația juridică, pentru ca acest stadion să poată fi refăcut. Am înțeles că ieri domnul primar a retras acel proiect de hotărâre Nu știu dacă din interese politice sau pentru că a aflat că ajung și eu astăzi la Timișoara. Este mai puțin important. Dar aștept de la domnul primar și de la consilierii locali să rezolve această problemă. Vreau să facem stadionul de la Timișoara și îl vom face, dar aștept reglementarea juridică. Proiectul de Guvern va fi adoptat cu aprobarea indicatorilor. Aștept o hotărâre de la Consiliul Local ca să putem face acest stadion”, a punctat ministrul Vasile-Daniel Suciu.

Ministrul a precizat că stadionul va fi unul omologabil pentru cupele europene. Reprezentantul Guvernului nu a putut preciza costuri, dar nici dacă noua arenă va avea sau nu pistă între gazon și tribune. „Am vorbit cu cei de la Consiliul Județean să facă demersurile și să demoleze acest stadion, iar ulterior, Compania Națională de Investiții, Ministerul Dezvoltării Regionale va reconstrui acest stadion. Lucrurile sunt extrem de simple, nu mai vreau să treneze povestea. Multă lume așteaptă acest stadion, orașul Timișoara așteaptă acest stadion și chiar vreau să închidem subiectul. Aștept ca Primăria Timișoara să rezolve partea pe care o are, acei 5.000 de metri pătrați. Din această toamnă, acesta stadion va fi demolat, terenul va fi liber de sarcini, iar ulterior CNI va face licitația și construcția stadionului. Imediat după hotărârile de Consiliu Local și Consiliu Județean se face o licitație pentru studiul de prefezabilitate și fezabilitate, se face fișa de proiect și demarează licitația”, a punctat vicepremierul.

Termenul de stadion, precis-imprecis

Ministrul a dialogat cu președintele Călin Dobra despre echipele din Timișoara și a precizat că a jucat și el fotbal la nivel de juniori la Bistrița-Năsăud, unde a fost coleg de generație cu celebrul fotbalist Lucian Sânmărtean. Întrebat despre cel mai important lucru, când va fi gata stadionul, Vasile-Daniel Suciu a precizat că probabil, după începere, stadionul va fi gata în doi ani. „Mie nu-mi place să dau termene nerealiste sau să rămân doar cu termenele. Dacă avem precedentul stadioanelor de la Steaua, Rapid care se construiesc pentru Euro 2020, cred că un termen realist pentru un asemenea obiectiv este de maximum doi ani. Eu mă gândesc că nu facem un stadion de 30.000 de locuri ca să nu fie omologat. Sper ca tradiția fotbalistică a Timișoarei să mai ofere și meciuri de cupe europene aici”, a punctat Vasile-Daniel Suciu.

untitled design set 970x90 px

Cristian Brâncovan a venit cu portavocea

Activistul civic Cristian Brâncovan a venit și el la vizita ministrului, cu portavocea din dotare. Fostul lider de galerie CVUCS i-a reproșat lui Vasile-Daniel Suciu că ministerul pe care îl conduce neglijează Timișoara. „La București faceți patru stadioane pe care nu o să se joace. Iar aici, unde o să avem un eveniment foarte important, Timișoara Capitală Culturală Europeană, nu realizați nimic, niciun obiectiv de investiții, domnule ministru! Ați venit acum să promiteți că e campanie electorală”, a spus Brâncovan, spre indignarea deputatului PSD, Alfred Simonis, care i-a replicat fostului lider de galerie că nu are de unde să știe ce se va promite.

Vedeți scena în imaginile de mai jos:

YouTube video

untitled design set 970x90 px